الجمعة, تشرين2 8, 2024

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιου Βουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη

 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΛΕΜΕΣΟΣ
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΛΕΜΕΣΟΣ
4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 24.01.1959
5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ: MHXANΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑAXEΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:
7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: ΑΚΕΛ
8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΦΝΕ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΤΗΣ

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η πανδημία όξυνε την οικονομική κρίση. Η διαφθορά οδήγησε στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στη διάλυση του κράτους πρόνοιας, ζούμε σε εργασιακό μεσαίωνα. Ο άνθρωπος παλεύει πλεόν για τα αυτονόητα. Για το δικάιωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για επιβίωση. Με τον πόθο πάντοτε να αρθεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για όλα αυτά. Και είναι σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό ΑΚΕΛ. Ως άνθρωπος δεν μπόρεσα ποτέ να μείνω απαθής. Ζωή χωρίς αγώνα δεν έχει νόημα. Από κάθε μετερίζι αγώνα, μαζί με το ΑΚΕΛ, δηλώνω παρών και συνεχίζω να αγωνίζομαι.
Εχω υποχρέωση απέναντι στο κόσμο και ιδιαίτερα το κόσμο της Αριστεράς, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα με την στήριξη τους να τις επιστρέψω πίσω.

2. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;
Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που παλεύει για τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας και στη φτωχοποίηση του λαού μας. Παλεύει για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για πραγματική ισοτιμία των φύλων, για διασφάλιση της υγείας ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, για το δικαίωμα στη στέγαση, για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και για ανθρωπιστική παιδεία.
Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που έχει όραμα και ολοκληρωμένες προτάσεις για έναν ανθρώπινο κόσμο, χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Και δίνει ένα συνεχή αγώνα ενάντια σε σε κάθε πολιτική που προωθεί τη διχοτόμηση, διεκδικώντας λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

3. Ποιο είναι το όραμα σας
α) για την πατρίδα- Επανενωμένη και ειρηνική, χωρίς κηδεμόνες, στρατούς και διαιρετικά συρματομπλέγματα. Γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας, πρότυπο κοινωνικής ευημερίας, συνεργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
β) για την πόλη σας, Πολη που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Με υπηρεσίες, υποδομές, κοινωνικές δομές που θα εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους. Με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού, της γυναίκας, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων. Πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα προωθεί τον πολιτισμό, προσφέροντας ποιοτική ζωή για όλους!
γ) για την κοινωνία. Κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη, που να σέβεται και να προάγει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

4. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;
Ιδιαίτερα για τη Λεμεσό, στόχος μας είναι να εγκύψουμε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Η τερατώδης ανάπτυξη των πύργων και η φούσκα που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα οι λεμεσιανοί να μην μπορούν οικονομικά να επιβιώσουν στην πόλη τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις, για διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση.
Στόχος μας ειναι η έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού. Επίσης θα διεκδικήσουμε δημόσιες επενδύσεις για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τους Λεμεσιανούς όπως π.χ. των αιτιών που προκαλούν τις πλημμύρες και των πολλαπλών προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ρύπανση της θάλασσας. Για σωστή διαχείριση των αποβλήτων ώστε να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

5. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής;
Με την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια με τη δράση και τη συμμετοχή μου στα κοινά, μέσα από τις τάξεις του ΑΚΕΛ, θα συνεχίσω τον αγώνα με σκληρή δουλειά. Με δυνατή αντιπροσώπευση του ΑΚΕΛ στη Βουλή, θα καταφέρουμε, ως κοινοβουλευτική ομάδα, να επιτύχουμε τους στόχους μας.

6. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;
Συμφωνώ γιατί η αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου απαιτεί να αφοσιώνονται οι βουλευτές αποκλειστικά με το έργο τους.

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:
1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;
Η πενταμερής είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και θα μπορέσουμε να προσδοκούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εάν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει θετική εξέλιξη η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα εις βάρος μας.
Η ε/κ πλευρά οφείλει να πάει στην πενταμερή απολύτως προετοιμασμένη για κάθε σενάριο, επιδεικνύοντας απόλυτη σταθερότητα στις θέσεις της για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κράντ Μοντανά. Αυτή είναι η ασπίδα της Κύπρου που, ενδεχομένως, να δυσκολέψει και την Τουρκία.
Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να εργαστούμε, εμμένοντας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ., ώστε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού μας. Πρέπει να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στη βάση της κοινής διακήρυξης του 2014, το πλαίσιο του ΓΓ και τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν. Να επαναβεβαιώσουμε και την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα. Και να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας να υποβάλουμε στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

2. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;
Η μόνη εφικτή λύση, η μόνη λύση στην οποία μπορούμε να συναντηθούμε με τους Τ/κ, η μόνη λύση που υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

3. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.
Η στασιμότητα, στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό διευκολύνει τους χειρισμούς της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνοντας την επιθετικότητά προχώρησε σε νέα τετελεσμένα. Και αυτό, δυστυχώς, είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να πείσει για τις ευθύνες που είχε η Τουρκία όσον αφορά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά, αλλά και για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να επαναρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρία ολόκληρα χρόνια και παρόλες τις προφορικές διακηρύξεις του Προέδρου δεν κατέστη δυνατή η επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου. Είναι διότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έπειθε ότι ήταν έτοιμος και αυτό έδινε στην, ήδη, αποενοχοποιημένη από το Κραν Μοντανά Τουρκία τη δυνατότητα να προχωρά απερίσπαστη σε νέα διχοτομικά τετελεσμένα.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Επιβάλλεται ο Πρόεδρος να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει, συνεχίζοντας από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων. Χωρίς παλινωδίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς «νέες ιδέες» που θα διευκολύνουν την τουρκική πλευρά να θέσει στο τραπέζι την απαράδεκτη λύση των δύο κρατών.

4. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να επιτευχθεί λύση στη βάση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Η.Ε τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο λύση που θα αποστρατικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επανενώνει το έδαφος το λαό τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο ΔΔΟ με μια κυριαρχία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

5. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;
Η πολιτική ισότητα είναι καθορισμένη με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και πολλά χρόνια, στο οποίο γίνεται αναφορά για αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και στη λήψη αποφάσεων.
Σε περίπτωση που το κλειστό αυτό κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας ανοίξει με ευθύνη της δικής μας πλευράς, με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί και η άλλη πλευρά να ανοίξει συμφωνημένα θέματα και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πισωγύρισμα.

6. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:
α) Ενιαίο Κράτος
β) ΔΔΟ
γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία
δ) Συνομοσπονδία
ε) Διχοτόμηση
στ) Δύο κράτη

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
1. Ποιούς θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στην χώρα μας;
Η έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, η αυθαιρεσία, η διαπλοκή και η συγκάλυψη των σκανδάλων από πλευράς των κυβερνώντων (π.χ. για το πάρτι των χρυσών διαβατηρίων) είναι οι κύριοι λόγοι της διαφθοράς στην Κύπρο.
Επίσης, η ατιμωρησία που υπήρξε μέχρι σήμερα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της διαφθοράς. Ωστόσο, δυστυχώς, η ατιμωρισία παραμένει και αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται, τώρα, τα επόμενα φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πόρισμα Αρέστη, το οποίο αν και καταγράφει ευθύνες, με αυτήν την κυβέρνηση δεν πρόκειται, ποτέ, να αποδοθούν αφού προτεραιότητα είναι να συγκαλύψουν τους πρωταγωνιστές της καταστροφής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

2. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;
Το μέγεθος της διαφθοράς στη χώρα μας αποτυπώνεται στην Έκθεση του 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία καταγράφεται ότι, από το 2013 και εντεύθεν, η Κύπρος σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ.
Ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί έυκολα να εντοπίσει σοβαρά κρούσματα θεσμικής διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος και στις τρεις εξουσίες. Πρόεδρος Δημοκρατίας και Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνουν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών μέσω αιτήσεων δικηγορικών γραφείων ή γραφείων που ίδρυσαν ή που ανήκουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Βουλευτές προωθούν νομοθεσίες και να ψηφίζουν παραλείποντας να δηλώσουν συμφέρον και αποκομίζοντας άμεσο ή έμμεσο όφελος.
Το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος ελέγχεται για σοβαρά κρούσματα θεσμικής διαπλοκής, αλλά κινείται στη λογική της άρνησης, της συσκότισης και της παραπλάνησης, λέει πολλά.

3. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς προϋποθέτει διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο. Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε σειρά προτάσεων που υπηρετούν αυτές τις αρχές. Ζητάμε αύξηση των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, αλλά και ενίσχυση των μηχανισμών της πάταξης και της τιμωρίας, καθώς η διαφθορά στην Κύπρο είναι, πλέον, συστημική.
Μια από τις βασικές μας εισηγήσεις είναι ότι το «Πόθεν έσχες» να αφορά όλους τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών.
Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως τα δημόσια πρόσωπα θα υπηρετούν πραγματικά την κοινωνία και το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και όχι τις τσέπες τους, τις οικογένειές τους ή τον επιχειρηματικό τους περίγυρο.
Δυστυχώς, αριθμός νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, προσέκρουσαν είτε σε άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να τις θέσει σε ισχύ είτε σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας που τις έκρινε ως αντισυνταγματικές. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρις ότου καταφέρουμε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να δρα εις βάρος του λαού.

4. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Η προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της παραδειγματικής τιμωρίας, ως αντίδοτο στη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά πρέπει να μεταφραστεί σε νόμο. Στόχος, λοιπόν, ειναι να προωθήσουμε και να επιτύχουμε την υιοθέτηση των προτάσεών μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

5. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;
Εδώ και πολλούς μήνες, παραμένουν αναπάντητες οι καταγγελίες που έχουμε κάνει ως ΑΚΕΛ για σχέδια υπηρεσίας που αλλάζουν αυθαίρετα και προαγωγές που μοιράζονται στοχευμένα για να βολευτούν ημέτεροι. Από τους διορισμούς Γενικών Διευθυντών Υπουργείων, μέχρι τις προαγωγές στη CYTA και τις προσλήψεις στα Δημόσια Έργα, από τις απανωτές προαγωγές του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς μέχρι τον άκυρο τελικά διορισμό κομματικού στελέχους στη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Οι διορισμοί, οι προαγωγές, οι προσλήψεις, ολόκληρο το κράτος έγινε λάφυρο που λυμαίνεται η Δεξιά.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητάμε να θεσμοθετηθούν μετρήσιμα κριτήρια για να σταματήσει το βόλεμα των ημετέρων με αποτέλεσμα άνθρωποι με ικανότητες και εμπειρία να παραγκωνίζονται λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Διεκδικούμε δραστικές θεσμικές τομές στη Δημόσια Υπηρεσία ώστε να εκμηδενιστούν οι αυθαιρεσίες.
Επίσης, ασκούμε πιέσεις στην Κυβέρνηση για να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να προωθήσει αμέσως στη Βουλή για ψήφιση τους Κανονισμούς για τις προαγωγές των αξιωματικών, ώστε να επιβραβεύονται οι άξιοι και όχι οι ημέτεροι.

6. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;
Βεβαίως χωρίς να υπάρχει ισοπέδωση γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ όπως και βουλευτές άλλων κομμάτων ανάδειξαν τα φαινόμενα διαφθοράς και κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων για αντιμετώπιση της, οι οποίες προσκρούουν στην άρνηση της πλειοψηφίας και της Κυβέρνησης να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα.

7. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε.Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;
Ως ΑΚΕΛ είμαστε πάντοτε υπέρ της διαφάνειας. Όσον αφορά τα Μ.Ε.Δ των ΠΕΠ αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι εάν υπήρξε ευνοϊκή, προνομιακή ή και χαριστική μεταχείριση, γεγονός που θα ισοδυναμεί, βέβεια, με μεμπτή, απαράδεκτη και κατακριτέα συμπεριφορά.
Δυστυχώς, η λίστα Γιωρκάτζη συνιστά μνημείο προχειρότητας και σκοπιμότητας. Η συμπερίληψη στη λίστα ατόμων που είναι τίμιοι και η ισοπεδωτική και εσκεμμένη διαπόμπευσή τους, λειτούργησε, εν τέλει, ως πλυντήριο για τους πραγματικά διεφθαρμένους και τους μεγαλοτραπεζιτές.

8. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;
Από την στιγμή που ακολουθούνται οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Από την στιγμή που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ξεχείλωσαν το πρόγραμμα επενδύσεων και υπήρξε μαζική κατάχρηση και θεσμική διαπλοκή, η Κύπρος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου από Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:
1. Όραμα Παιδείας: Ανθρωπικεντρική παιδεία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των παιδιών. Επένδυση στη δημόσια παιδεία, ως κοινωνικό αγαθό. ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση (π.χ. με την παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών, επέκταση των χορηγιών για φοιτητές). Προώθηση δημόσιων επενδύσεων στα σχολεία βάσει των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν με την πανδημία (π.χ. τεχνολογική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων).

2. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος: Το ΑΚΕΛ είχε ξεκινήσει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για ένωση με την Ελλάδα. Όμως, έκτοτε, πέρασαν εφτά δεκαετίες. Η Κύπρος από αποικία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή και η συμφωνία μας με τη διεθνή και τ-κ κοινότητα για λύση ΔΔΟ. Την ιστορία οφείλουμε να τη γνωρίζουμε. Το να τιμούμε, όμως, σήμερα, την πολιτική της Ένωσης, είναι επικίνδυνο καθώς στέλνει λανθασμένα μηνύματα και οδηγεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

3. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία:
Είναι σημαντικό να υπάρξει ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική της σχέση της με το κράτος και πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.
Σίγουρα η αποστολή και ο ρόλος της Εκκλησίας δεν εξυπηρετούνται με την αποδοχή λεφτών από απατεώνες, ούτε και από την καταστροφή αρχαίων μνημείων για να κτίζονται πύργοι και πολυτελή ξενοδοχεία, ούτε με την καλλιέργεια μίσους και απαξίωσης σε βάρος ομάδων του πληθυσμού.

4. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης: Η ΕΕ έχει χρέος να στηρίξει έμπρακτα ιδιαίτερα τα κράτη μέλη που δέχονται τα μεγαλύτερα κύμματα προσφύγων και να δημιουργήσει ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Ωστόσο και η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς καθυστερεί, με αποτέλεσμα από ένα αριθμό μερικών εκατοντάδων αιτήσεων που είχαμε να εκκρεμούν, αυτή την στιγμή να έχουμε επιστρέψει στις πάρα πολλές χιλιάδες.

5. Δημογραφικόν:

6. Απασχόληση αλλοδαπών:

7. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών: Αναντίλεκτα υπέρ. Παρά τα μικρά προοδευτικά βήματα που έγιναν, υπάρχει ακόμα μεγάλος ο δρόμος για να διανυθεί σε όλα τα επίπεδα: στη νομοθεσία, στις πρακτικές του κράτους και των θεσμών, στις αντιλήψεις της κοινωνίας, όσον αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ.

8. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο: Η αντικειμενική πληροφόρηση πρέπει να είναι πρώτιστος στόχος για κάθε μέσο ενημέρωσης.

9. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας:

Ευθέως βαρένει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση που οφείλουν να προστατεύουν τους ανεξάρτητους θεσμούς και να σέβονται όλα τα θεσμικά όργανα. Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση υπόσκαψαν και συγκρούστηκαν με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στο τόπο μας.

Listen Live