Ένα θέμα των τελευταίων μηνών αρκεί για να καταδείξει την απουσία κοινής λογικής, πόσο μάλλον διορατικότητας. Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε εντός λίγων μηνών, έξι διαδοχικά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία.
Εξαρχής, εισηγηθήκαμε όπως η Κύπρος ζητήσει την συμπερίληψη της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom», η οποία υλοποιεί το σχέδιο πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, με πρώτο πυρηνικό σταθμό σε περιοχή έναντι των ακτών της κατεχόμενης επαρχίας της Κερύνειας. Η Κύπρος θα μπορούσε να διασυνδέσει σε πολιτικό επίπεδο πρώτα, την συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας και ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις χωρών σε ενταξιακό καθεστώς και δεύτερον, να απαιτήσει κατ' ελάχιστον την
εφαρμογή της Δήλωσης της 25ης Μαρτίου 2021 του Ευρωπ. Συμβουλίου, βάσει της οποίας, οποιεσδήποτε τουρκικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, συνεπάγονται τη λήψη μέτρων. Τελικώς, μετά από εκτενείς
συζητήσεις, λαμβάνονταν οι αποφάσεις στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, αλλά το θέμα "Rosatom" ουδέποτε τέθηκε κι ούτε ζητήθηκε η εφαρμογή της Δήλωσης της 25ης Μαρτίου 2021, παρά τις έκδηλες τουρκικές παρανομίες π.χ. στα Βαρώσια. Ιδιαίτερα
η Λευκωσία που την αφορά άμεσα, τηρεί σιωπή ως προς την «Rosatom» και συμπεριφέρεται ως η σχετική Δήλωση της ΕΕ να μην υπάρχει.
Τις προάλλες, ανακοινώθηκε ότι η «Rosatom» ξεκίνησε την μεταφορά 15 δισ. ευρώ στην Τουρκία για συνέχιση των εργασιών της. Η χρηματοδότηση γίνεται από ρωσικές τράπεζες (Sberbank και Sovcombank), οι οποίες περιλαμβάνονται στις κυρώσεις. Στη Λευκωσία επικρατεί ησυχία.... καθώς επιμένει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πολιτική των ΜΟΕ τυγχάνει δημόσιων εγκωμίων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά χλευασμού και ικανοποίησής τους στο παρασκήνιο για το παραμύθιασμα εις βάρος της Κύπρου.
Σημείωση:
Πρόσφατα, άλλο ένα «χαμένο» έγγραφο του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την εμμονή της Τουρκίας σε επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο και την άρνησή της να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα, εμποδίζοντας την προοπτική λύσης στο Κραν Μοντανά.
Αποκαλύπτονται η παγίδα, τα ψέματα και η απόκρυψη στοιχείων, μέρος μιας «επιχείρησης» για να «κλειδώσουν» οι Τούρκοι μονομερώς όλες τις υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Στην παγίδα έπεσαν πρόθυμα, διάφοροι εγχώριοι που αρνούνται την πλάνη τους κι επιμένουν να κατηγορούν την Ε/κ πλευρά. Το εξωφρενικό είναι που υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, είτε δημόσια μεταλλάχτηκαν, είτε διά της σιωπής τους συντάχθηκαν με τους ξένους υπονομευτές, και δήθεν αθώα, διερωτώνται γιατί αξιωματούχοι στην ΕΕ και εκτός, αμφισβητούν την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο