Παρά τα τραύματα και τις δοκιμασίες που υπέστη ο λαός και ο τόπος μας λόγω της τουρκικής εισβολής, χάρη στη φιλοπονία και το φιλοπρόοδο πνεύμα που χαρακτηρίζει τον λαό μας, η Κύπρος κατόρθωσε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο κράτος, με επιστέγασμα την ένταξή μας το 2004 ως πλήρες και ισότιμο μέλος στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου σε χαιρετισμό απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία» στο Συνεδριακό Κέντρο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το Κοινοβούλιο, πάντα σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, συμβάλλει στην προώθηση των δικαίων του λαού μας σε όλα τα διεθνή σώματα και στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Το Σώμα, συνέχισε, ως εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους της ΕΕ, ασχολείται καθημερινά με την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στα πλαίσια της ΕΕ, με τη μελέτη εγγράφων που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην πραγμάτωση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στην ομιλία του ο κ. Αδάμου είπε ότι με οικονομία που διαπνέεται από πνεύμα επιχειρηματικότητας, το οποίο υλοποιείται μέσα από στοχευμένες πολιτικές, η Κύπρος λειτουργεί με επιτυχία σε μια κολοσσιαία ευρωπαϊκή οντότητα.
"Καμία σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί βεβαίως να σταθεί χωρίς εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η επένδυση στην παιδεία και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης διασφαλίζει τη συνεχή αιμοδότηση τόσο της αγοράς εργασίας όσο και της κοινωνίας. Η ενίσχυση του οικονομικοκοινωνικού ιστού του τόπου μας με νέο αίμα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για το «σήμερα», διεκδικώντας ακόμα καλύτερη για το «αύριο» του τόπου μας", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι η ποιότητα ζωής δεν καθορίζεται μόνο από την πρόσβαση σε υλικά αγαθά, αλλά έτι περισσότερο από τα πνευματικά επιτεύγματα.
"Μπολιασμένοι με το κληροδότημα δέκα χιλιετιών, συνεχίζουμε και σήμερα να παράγουμε πολιτισμό. Μέσω αυτού διατηρούμε την ταυτότητά μας ως λαός, χωρίς να αρνούμαστε τις θετικές επιρροές της διεπαφής με τους συγκάτοικούς μας σε αυτό τον μικρό πλανήτη, διεπαφές και συνεργασίες που το 2020 είναι πιο συχνές και πιο πολυεπίπεδες από ποτέ" , ανέφερε.
Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι αυτή η διάθεση για συνεργασία μας οδήγησε στο να αναλάβουμε τον ρόλο του γεφυροποιού στην εύφλεκτη και ασταθή περιοχή μας, προσθέτοντας ότι θεμελιώνοντας ή και περαιτέρω ενισχύοντας αποδοτικές σχέσεις και συνέργειες, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη και συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική, έχουμε καταλάβει περίοπτη θέση στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Αναφέρθηκε και στον τομέα της υγείας, ο οποίος σήμερα δοκιμάζεται σε πρωτοφανή κλίμακα, τόσο στην περιοχή μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Είπε ότι ο κορωνοϊός δεν απειλεί μεμονωμένα χώρες, περιοχές, πόλεις, κοινότητες, άτομα, αλλά μας απειλεί ως ανθρωπότητα και για να μπορέσουν τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση, χρειάζεται διεθνής συνεργασία, αλλά και ο κάθε ένας από εμάς να αναλάβει την ατομική του ευθύνη.
"Η υγεία όντως είναι ζωή και σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η υγεία μας είναι στα χέρια μας. Αν δε θέλουμε να καταρρεύσει το σύστημα υγείας του τόπου μας, αν δε θέλουμε να καταστρέψουμε ένα ανεκτίμητο συλλογικό αγαθό, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών και των αρχών", τόνισε.