Παρά τα δύσκολα, το κράτος μας, η κυβέρνησή μας, στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους σε μια δύσκολη πραγματικά συγκυρία που βρέθηκε η κυπριακή οικονομία εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι τα αποτελέσματα που δείχνουν αν ένα κόμμα και μια κυβέρνηση είναι φιλοεργατική, όταν ως αποτέλεσμα των πολιτικών της μειώνεται η ανεργία και στηρίζεται ο εργαζόμενος.
«Και νιώθω περήφανος για την κυβέρνησή μας, την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη που κατά τη διάρκεια οκτώ χρόνων διακυβέρνησης και έχοντας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση του 2013 αλλά και την πανδημία του 2020, η ανεργία παραμένει μειωμένη και στηρίχτηκαν οι εργαζόμενοι όσο κανένας άλλος εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι η ΣΕΚ συνεργάζεται όχι στη βάση του ποιος κυβερνά αλλά το πώς κυβερνά. «Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει λάβει σοβαρά υπόψη και τις θέσεις και τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος με αποτέλεσμα οι πολιτικές οι οποίες έχουν προκύψει στη βάση της ανάγκης διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, να είναι αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων έτσι ώστε να προκύπτει μια ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας διέξοδο και στηρίζοντας τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα», σημείωσε.
Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι κατά την συνάντηση υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν για την ομαλή εξέλιξη της οικονομίας, προστατεύοντας την απασχόληση και τους εργαζόμενους και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας.
«Από την πλευρά της ΣΕΚ, έχουμε καταθέσει τις ανησυχίες μας, αλλά και τις εισηγήσεις μας ως προς την ανάγκη επανασχεδιασμού της οικονομίας έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε από τον τουρισμό και να θέσουμε στην εξίσωση και εναλλακτικές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός ότι η αγορά εργασίας αλλάζει με πολύ πιο έντονους ρυθμούς και προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένο να προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τόσο σε ό,τι αφορά την ψηφιοποιημένη οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «θα έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας έτσι ώστε συλλογικά να διαχειριστούμε και τα προβλήματα που θα προκύψουν ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα της πανδημίας και να δώσουμε μία ώθηση στην ανάπτυξη προωθώντας την ίδια στιγμή την κυκλική οικονομία έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα τα οποία άπτονται θεμάτων του κλίματος και του περιβάλλοντος αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη θέση που έχει καταθέσει η ΣΕΚ και έχει υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση της ανάγκης για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση έτσι ώστε να μεταθέσουμε την επιβάρυνση της απασχόλησης στην αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και στη ρύθμιση των θεμάτων που παραπέμπουν στην κλιματολογική πολιτική.
Συζητήθηκε και το ΓεΣΥ
---
Κατά την συνάντηση του ΔΗΣΥ με την ηγεσία της ΣΕΚ συζητήθηκε και το θέμα του ΓεΣΥ. Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η ΣΕΚ ήταν από την πρώτη στιγμή ένας από τους βασικούς υποστηρικτές αυτής της τεράστιας κοινωνικής μεταρρύθμισης και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αν θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα πρέπει να σταματήσουμε την παραφιλολογία η οποία κορυφώνεται αυτό το διάστημα και να είμαστε υποστηρικτικοί στις πολιτικές οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να αναπροσαρμοστούν έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε απόλυτο βαθμό το ΓεΣΥ για να μπορέσει να καλύψει τις κοινωνικές του ανάγκες.
«Οι όποιοι αφορισμοί, η όποια προσπάθεια επικρότησης θέσεων που εκφράστηκαν πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ σε όσους αντιδρούσαν, νομίζω ότι δεν μας οδηγεί πουθενά και στέλνουμε το μήνυμα ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «επειδή το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας και επειδή συμφωνώ απόλυτα με τον Γενικό Γραμματέα ότι ήρθε για να μείνει, πρέπει να χτυπήσουμε τις καταχρήσεις και όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, με συναίνεση να βρούμε λύσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε ότι ήρθε για να μείνει».