Δηλώσεις Κώστα Κώστα βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Ν/Δ μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας
Α. Αναφορικά με τις δύο προτάσεις νόμου για επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης προϊόντων που αγοράζονται με πιστωτικές κάρτες:
Η κυβέρνηση πήρε απόφαση για υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών από επιχειρήσεις σε 85 οικονομικούς τομείς από τις 19/9/21, χωρίς όμως να μεριμνήσει να πάρει μέτρα προστασίας των καταναλωτών.
Μετά την εφαρμογή της απόφασης, διαπιστώσαμε από δημοσιεύματα στις εφημερίδες αλλά και παράπονα καταναλωτών, ότι σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές που πληρώνουν με κάρτες την αγορά προϊόντων όπως τα τσιγάρα, το γάλα, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με τη δικαιολογία ότι το μικρό περιθώριο κέρδους σε αυτά τα προϊόντα, εξανεμίζεται στη προμήθεια των εταιρειών παροχής υπηρεσίας πληρωμής με κάρτες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις αυτές, συγκριτικά με την τιμή του προϊόντος, είναι ψηλές.
Ως κόμμα, μελετήσαμε τις σχετικές νομοθεσίες και διαπιστώσαμε ότι ενώ οι υπερχρεώσεις αυτές είναι παράνομες, υπάρχουν σοβαρά νομοθετικά κενά, όπως το γεγονός ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, δεν μπορεί να εξετάσει τέτοιες καταγγελίες και να επιβάλει κυρώσεις.
Γι’ αυτό ζητήσαμε και συζητήθηκε αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Εμπορίου στις 14/9/21, το θέμα αυτό, στην παρουσία εκπροσώπων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν όσα τους αναφέραμε και κυρίως το ότι δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για να εξετάζει σχετικές καταγγελίες.
Ζητήσαμε να συνεργαστούν και το συντομότερο να μας αποστείλουν τις εισηγήσεις τους ενώ σημειώσαμε με ικανοποίηση, το γεγονός ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν με την εισήγηση μας για νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος.
Σήμερα, συζητήσαμε τις 2 προτάσεις νόμου που ετοιμάσαμε ως Επιτροπή Εμπορίου με τις οποίες τροποποιούνται ‘Ο Περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος’ και ‘Ο Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμος’.
Με την πρώτη τροποποίηση, παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ελέγχει και να εποπτεύει τη συμμόρφωση των δικαιούχων και να ερευνά καταγγελίες παραβάσεων, να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και να εκδίδει δικαστικά διατάγματα.
Με τη δεύτερη τροποποίηση, αυξάνεται το μέγιστο ποσό διοικητικού προστίμου που μπορεί να επιβληθεί από τον Έφορο Φορολογίας σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, από 2,000 σε 4,000 ευρώ.
Σημειώνουμε με απογοήτευση την αρνητική στάση του Υπ. Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας στη σημερινή συζήτηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Υπ. Οικονομικών, ανέφεραν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι οι προτάσεις είναι αντισυνταγματικές και ασύμβατες με το ενωσιακό δίκαιο. Τονίσαμε ότι το Υπ. Οικονομικών και η Νομική Υπηρεσία οφείλουν να μας βοηθήσουν, αν βέβαια το θέλουν, για να ψηφίσουμε το συντομότερο τις δύο προτάσεις νόμου.
Επαναλαμβάνουμε, ότι η Βουλή τρέχει να κλείσει νομοθετικά κενά, τρέχει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αφού εντόπισε αυτά τα κενά με τη βοήθεια καταναλωτών και δημοσιογράφων, τρέχει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση πριν πάρει αυτή την απόφαση.
Β. Αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που δημιουργούνται μέσα από την κυκλοφορία και διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα πέραν του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής:
Οι κυβέρνηση με τις αρμόδιες κρατικές της υπηρεσίες, οφείλει να επιτηρεί την εφαρμογή του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρατηρούνται και τις οποίες ακούσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, από επηρεαζόμενους εμπορευόμενους.
Προϊόντα μαϊμού, προϊόντα από την Τουρκία που βαφτίζονται τ/κ, παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων, λαθρεμπόριο καυσίμων με βυτιοφόρα ή μεγάλα φορτηγά που πάνε και έρχονται στα κατεχόμενα, γεμίζουν τις δεξαμενές των καυσίμων και τις αδειάζουν στις ελεύθερες περιοχές. Ακούσαμε επίσης για το γεγονός ότι στα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές προστίθεται και ΦΠΑ 19% , κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα προϊόντα από τα κατεχόμενα. Ακούσαμε τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους από την ΠΟΒΕΚ, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. Κυρίως όμως ακούσαμε την κραυγή αγωνίας όλων των εμπορευόμενων για τους ανεπαρκέστατους ελέγχους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Σημειώνουμε, τις διαμαρτυρίες που ακούσαμε σήμερα από τους διαχειριστές πρατηρίων πετρελαιοειδών που ευρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή και κυρίως τις φωνές κατά της κυβέρνησης, για το ότι δεν λαμβάνει μέτρα μείωσης των τιμών των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης της ψηλής φορολογίας, με αποτέλεσμα πολλοί ελληνοκύπριοι να προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα.
Επαναλάβαμε και σήμερα τα ερωτήματα μας:
- Eπί προηγούμενης κυβέρνησης, η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είχε ανέβει στα 140 δολάρια το βαρέλι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο είχε ανεβεί στο €1,40 το λίτρο. Πως είναι δυνατόν σήμερα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι στα περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης στην Κύπρο να φτάνει μέχρι και το €1,39 το λίτρο και μάλιστα μετά από μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ;
- Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης;
- Γιατί δεν ελέγχει την κερδοφορία των εταιρειών για να δούμε αν πράγματι αισχροκερδούν και να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές;
- Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης, για να καλύψει μέρος του στόχου της Ε.Ε. για τις μεταφορές, τον οποίο λόγω της ανικανότητας τους δεν θα τον καλύψουμε ως Κύπρος, αυξήθηκαν ή όχι οι τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες ίσως και πάνω από 10 σεντ το λίτρο;
Ως κόμμα, δεν θα κουραστούμε ποτέ να φωνάζουμε, ότι υπάρχουν λύσεις τις οποίες συνεχώς προτείνουμε αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών.