الجمعة, تشرين2 8, 2024

Tη θέση υπέρ λύσης δύο κρατών επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

Tη θέση υπέρ λύσης δύο κρατών επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «υπέξ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα.  

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις μέσα στον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε για το Κυπριακό έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις (5 συν 1) .

«Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. "Εάν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης, πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση αναλόγως" είχαμε πει. Η διαδικασία για την διαδικασία της διεξαγωγής της συνάντησης 5 συν 1 συνεχίζεται», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ μετά την Τουρκία επισκέφθηκε σήμερα και την Κύπρο. «Η θέση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σταμάτησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός αλλά μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο οι διαπραγματεύσεις επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη.

«Η ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε στους 60 προηγούμενους γύρους - και συζητούσαμε τα ζητήματα που είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα- θα συζητούμε και από δω και πέρα», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως κάποιες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου.

«Σήμερα 11 Ιανουαρίου θα θέλαμε να απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Από σήμερα καλούμε την Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς είμαστε οι οικοδεσπότες και την ημερομηνία διεξαγωγής αυτών των διαπραγματεύσεων θα την καθορίσουν από κοινού οι αντιπροσωπείες μας με την Ελλάδα. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι από σήμερα και είμαστε όπως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με αυτοπεποίθηση».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ήθελε να τον συναντήσει με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα αλλά ο Δένδιας μπήκε σε καραντίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση είμαι έτοιμος να πάω στα Τίρανα και να συναντηθώ με τον Δένδια. Αυτή είναι μια πρόσκληση ελπίζω η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία, αυτή την προσκληση να μην την αρνηθεί και να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι με τον Ερτουγρούλογλου ο οποίος είχε εκτελέσει χρέη’ «υπουργού υπέξ» και προηγουμένως  συζήτησαν και τις ‘διμερείς σχέσεις’ και ότι θα έχουν διατηρήσουν στενή ‘συνεργασία’ μεταξύ των «κυβερνήσεών» τους και θα αυξήσουν την επαφή τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ανέφερε ότι είναι μια σημαντική περίοδος για το Κυπριακό. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για 52 χρόνια. Κάθε φορά η Ε/Κ πλευρά δεν υιοθετούσε την πολιτική ισότητα, ακόμη περισσότερο επειδή δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα με τον ‘Τ/κ λαό’ δεν υπήρχε αποτέλεσμα στις συνομιλίες», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι την «η πρόταση των δύο κρατών που στηρίζει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ είχε αναφερθεί προηγουμένως από τον ηγέτη της νοτίου Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη». «Χρειάζεται ρεαλισμός. Εμείς διαπραγματευτήκαμε για 52 χρόνια με καλή πρόθεση για ομοσπονδία αλλά δεν έγινε. Και δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.  

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Εδώ δεν θα διαπραγματευτούμε από εκεί που μείναμε. Στο πλαίσιο της συνάντησης 5 συν ΟΗΕ πρέπει να να αποφασίσουμε εάν υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις ή όχι και αφού δεν θα συζητήσουμε πλέον επί ομοσπονδίας να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε».
 
Για τα Βαρώσια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του «υπέξ» ανοίχθηκαν οι πρώτοι δημόσιοι χώροι και συνεχίστηκαν οι μελέτες απογραφής. «Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο στην Τουρκία για να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ε/κ δοιίκηση, όπως είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανήσυχη με τις εργασίες ενώ ο «Ε/κ λαός» ήταν ικανοποιημένος. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με τον Ερτουγρούλογλου συζήτησαν και το θέμα της ανατολικής Μεσογείου προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ διάσκεψη. «Στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στη διάσκεψη αυτής έχουμε διευκρινίσει ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές. Αν δεν συμμετάσχει η ‘τδβκ’ δεν θα επιτρέψουμε τη συμμετοχή ούτε και της Ε/κ πλευράς», ανέφερε.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στη διάσκεψη θα συζητηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός. Όπως είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της όσο και τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ταχσίν Ερτουγρούλογλου
 
Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν  είναι δυνατόν να συζητήσουν την ομοσπονδία. «Η διαδικασία των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Εάν μιλάμε για κυριαρχική ισότητα τότε είναι αντίθετο με την πολιτική επιστήμη να επιδιώκει κανείς κυριαρχική ισότητα στο πλαίσιο ομοσπονδίας. Κυριαρχική ισότητα στην ομοσπονδία δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως αυτό είναι το μήνυμα που θα δοθεί στην Τζέιν Χολ Λουτ λέγοντας πως η τουρκική πλευρά δεν έχει άλλα 52 χρόνια να χάσει. «Δεν έχουμε κοινό όραμα; Αυτό το κοινό όραμα είναι επίσης το έδαφος για δύο κυρίαρχα ξεχωριστά ίσα κράτη. Αν υπάρχει αυτό, να συζητήσουμε. Αν δεν υπάρχει, να καθίσουμε μαζί να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε στην πατρίδα μας», ανέφερε.

Listen Live