Γραπτή απάντηση εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ.
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να περιφρουρούν τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα και να προασπίζουν όλους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου και του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει πολύ περισσότερες και διευρυμένες συνταγματικές αρμοδιότητες από τον οποιονδήποτε άλλον ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες που ζητεί την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στη διερεύνηση του θέματος για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών που προέκυψαν από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, πρώτον υποσκάπτει και προσβάλλει τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και, δεύτερον, εκθέτει σε πολιτικά και κομματικά παιγνίδια τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.
Να υπενθυμίσουμε τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ ότι η Κυβέρνηση, με απόφασή της, εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος.
Η εισήγηση της Κυβέρνηση υιοθετήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας διόρισε τετραμελή ερευνητική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Διαφορών και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, συνεπώς, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά συμμετέχει στην ερευνητική επιτροπή με έναν εκ των δύο επικεφαλής της.
Είναι το ελάχιστο υποκριτικό, η υπό εκκόλαψη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ να ζητά επιτακτικά από την Κυβέρνηση να εμπλακεί ο Γενικός Ελεγκτής στη διερεύνηση του θέματος με τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών μέσω του ΚΕΠ, αφού η ίδια αυτή συμμαχία το 2016 ψήφισε νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και απαγόρευε στον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα αναφορικά με δάνεια που έλαβαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από το Συνεργατικό Κίνημα. Δηλαδή, πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται το κομματικό τους συμφέρον.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι με δημόσιες δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προ ολίγων μηνών, είχε θέσει θέμα κατάργησης της θέσης του Γενικού Ελεγκτή και υιοθέτησης του συστήματος του Ελεγκτικού Συμβουλίου.
Τέλος, ο πρωτόγνωρος εκβιασμός του ΔΗΚΟ ότι θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους αν δεν εμπλακεί στις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις ο Γενικός Ελεγκτής, αποτελεί την έσχατη παραβίαση των συνταγματικών θέσμιων και που δια εκβιασμού επιχειρείται η υποκατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή.
Θα ήταν αποδεκτό αν υπήρχαν πολιτικοοικονομικές διαφωνίες να μην ψηφίσει ένα κόμμα τους προϋπολογισμούς του κράτους. Δεν είναι, όμως, αποδεκτό να τίθεται ως εκβιασμός η ψήφιση των προϋπολογισμών σε συνάρτηση με ικανοποίηση απαίτησης για ένα άλλο εντελώς διαφορετικό ζήτημα και μάλιστα σε σχέση με την παραβίαση της συνταγματικής τάξης, πόσω μάλλον κατά τρόπο εκβιαστικό.
Ένας εκβιασμός που στην ουσία δεν αποτελεί εκβιασμό κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά του κράτους και της κοινωνίας.