Σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο: Κύπρος. Υγεία για όλους, που διοργανώθηκε από το Εκλογικό Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που διεξήχθη με τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο, με έμφαση στο ΓεΣΥ, την ανάγκη θωράκισης του και την παροχή
ποιοτικότερων υπηρεσιών.
Παράλληλα, ενώπιον του Ανδρέα Μαυρογιάννη κατατέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα μελετηθούν για να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η ανάγκη για δημιουργία δημόσιου ογκολογικού κέντρου, κέντρων ψυχικής υγείας σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία, η ανάγκη για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των νοσηλευτών αλλά και το πρόβλημα υποστελέχωσης που παρατηρείται. Τέθηκαν επίσης, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιοχές, με την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την έλλειψη προσωπικού.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι, η υγεία αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο ένα σύγχρονο κράτος, έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του.
«Ο τρόπος διαχείρισης της υγείας αλλά και το επίπεδο σχέσης των πολιτών με αυτή αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Οι ανισότητες στη δημόσια υγεία δεν έχουν χώρο σε ένα κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, έθεσε ενώπιον των παρευρισκόμενων τους στόχους και τις προτεραιότητες που θα θέσει μια δική του διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας.
«Στοχεύουμε στο συνεχή εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας μακριά από «οικονομικίστικες», προσεγγίσεις, αλλά μέσα από φρόνιμη οικονομική διαχείριση όλων των πόρων, μέσα από σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες», ανέφερε.
Επιπλέον, σε προτεραιότητα θα τεθεί η συνεχής αναβάθμιση του ΓεΣΥ, η ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια και η ουσιαστική επέκταση της πρόληψης σε
οργανωμένη βάση. Επιπλέον, τα κέντρα αναφοράς για σπάνιες παθήσεις και η αξιοποίηση της βιοτράπεζας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα μπορούσαν να συνδράμουν καταλυτικά στην όλη προσπάθεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται επίσης αναγκαία η δημιουργία αυστηρών δικλείδων ελέγχου με στόχο να μηδενιστούν τα φαινόμενα ατασθαλιών, εκμετάλλευσης και κατάχρησης. Αναγκαία κρίνεται και η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου για το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας με μετρήσιμους δείκτες. Εξ ίσου σημαντική είναι και η προώθηση συνεργειών μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών νοσηλευτηρίων, μέσα σε ένα πλαίσιο αναγνώρισης των αναγκών του Κράτους με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Έχοντας ως συμμάχους και συνοδοιπόρους τους λειτουργούς της υγείας, θα εργαστούμε για την βελτίωση του ΓεΣΥ και την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών προς τους πολίτες.