Στα πλαίσια διεύρυνσης των διμερών εξωτερικών σχέσεων της Κύπρου με σημαντικά ναυτιλιακά κράτη με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στο τομέα της ναυτιλίας καθώς και της ολιστικής και από κοινού αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κ.Βασίλης Δημητριάδης και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, κ. Irfan Siddiq, εκπροσωπώντας την Υπουργό αρμόδια για θέματα ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου Βαρόνη Charlotte Vere of Norbiton, υπέγραψαν σήμερα στο Υφυπουργείο Μνημόνιο Συνεργασίας.
Της υπογραφής του Μνημονίου προηγήθηκε διμερής διαδικτυακή συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα μεταξύ του Υφυπουργού Ναυτιλίας με την ομόλογο του Βαρόνη Charlotte Vere of Norbiton κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αντανακλώνται στο Μνημόνιο.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούληση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ) και του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθορίζοντας συνάμα το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο καθώς επίσης και στα πλαίσια της κοινής τους συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η Κοινοπολιτεία.
"Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με το ΗΒ αποτελεί σημαντική εξέλιξη που εκτιμήθηκε ως απαραίτητη ιδιαίτερα μετά το Brexit. Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν δύο σημαντικά ναυτιλιακά κράτη με τεράστιο πλούτο εμπειρογνωμοσύνης. Το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα θέτει γερές βάσεις περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασία των δύο κρατών σε όλες τις σημαντικές πτυχές της ναυτιλίας αλλά και για να εργαστούμε από κοινού στα πλαίσια της συμμετοχής μας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικότατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας” ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την οργάνωση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων ανάμεσα στις ναυτιλιακές διοικήσεις των δύο κρατών καθώς και την ενθάρρυνση συνεργασιών της ναυτιλιακής βιομηχανίας των δύο πλευρών σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και προστασίας, απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, περαιτέρω βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των ναυτικών, προώθησης της έρευνας και καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας, αντιμετώπιση των κινδύνων του κυβερνοχώρου και εφαρμογής των κυρώσεων που επηρεάζουν τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.