Στις 2 Φεβρουαρίου σε διευρυμένη σύσκεψη στα κατεχόμενα θα καθορίσουν τη στάση τους στο Κυπριακό πριν την πενταμερή μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Όπως είπε, προωθούν τη φόρμουλα των δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας . «Είμαστε εκατό τοις εκατό σύμφωνοι με την Τουρκία», ανέφερε.
Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε αξιωματούχους του ΟΗΕ πως αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, με τη στήριξη της Τουρκίας θα ξεκινήσουν αγώνα για αναγνώριση.
Σε συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι «το 1960 οι Τ/Κ και οι Ε/Κ ίδρυσαν κοινό κράτος, ωστόσο το 1963 οι Ε/Κ εκδίωξαν τους Τ/Κ διά της βίας των όπλων από το κράτος και από εκείνη την ημέρα οι Τ/Κ με τη στήριξη της Τουρκίας ίδρυσαν το δικό τους κράτος με τη δική τους ελεύθερη βούληση».
Ανέφερε επίσης ότι «οι Τ/Κ το 2004 είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν και οι Ε/Κ είπαν ‘όχι’, ωστόσο οι Τ/Κ παρέμειναν απομονωμένοι και οι Ε/Κ εντάχθηκαν στην ΕΕ».
«Η πολιτική που προτείνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Διάφορες προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο σε διάφορες περιόδους δεν ήταν επιτυχημένες», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Υποστήριξε ότι «η Ε/κ πλευρά ανέτρεψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το 2017», προσθέτοντας ότι «έχει αποσαφηνιστεί η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο παρόν στάδιο».
«Πλέον, δεν θέλουμε ως ‘τδβκ’ και ως Τουρκία να πάμε στα παλιά. Τελικά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έδειξαν επίσης σεβασμό σε αυτό. στην άτυπη συνάντηση 5 συν 1 ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη θέση του», είπε.
«Εάν έρθει πρόσκληση, και φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή τη συνάντηση θα δείξουμε τη θέλησή μας», πρόσθεσε.
«Αυτό που θα λέμε είναι: ‘Εμείς πλέον υπερασπιζόμαστε τη συνεργασία δύο κρατών που βρίσκονται δίπλα δίπλα και έχουν απολαμβάνουν κυριαρχική ισότητα’. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση από δω και μπρος. Άλλωστε εγώ κέρδισα τις εκλογές λέγοντας αυτό», συνέχισε ο κ. Τατάρ. «Το καταθέτουμε με την έγκριση που πήραμε από τον λαό μας. Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία η οποία μας στηρίζει πλήρως, η οποία είναι και εγγυήτρια δύναμη, και μητέρα πατρίδα και η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής», ανέφερε.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι κατά τις επαφές του με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και εκπροσώπους ξένων αποστολών τους μετέφερε ότι η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι όπως παλιά, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως μια συμφωνία με την οποία όλες οι χώρες μπορούν να κερδίσουν πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και να βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου.
Ανέφερε ότι συζητά όλα αυτά τα ζητήματα συνεχώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πως στις 2 Φεβρουαρίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ μαζί με την ομάδα του θα πάνε στα κατεχόμενα για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης όλα τα ζητήματα για να ξεκαθαρίσει η στάση της τουρκικής πλευράς πριν την διάσκεψη της 5 συν 1.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως συναντήθηκε δύο φορές με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ και πολλές φορές μίλησε τηλεφωνικώς μαζί της, ενώ έχει μεταφέρει ξεκάθαρα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ της στάση του πως αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, με τη στήριξη της Τουρκίας θα ξεκινήσουν αγώνα για αναγνώριση.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι σε περίπτωση συμφωνίας και η Ε/κ πλευρά θα είναι σε θέση να κερδίσει πολλά επειδή μπορεί να ανοίξει η τουρκική αγορά. «Επί του παρόντος τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι κλειστά για τους Ε/Κ. Επομένως σε περίπτωση συμφωνίας οι Ε/Κ θα κερδίσουν πολλά. Οι Ε/Κ για την άμυνά τους ξοδεύουν 300 εκατομμύρια το χρόνο. Λένε για την άμυνα αλλά μπορεί να έχουν και άλλες προθέσεις. Με τη συμφωνία όλα αυτά θα σταματήσουν και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν από αυτό», ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης.