Τις εργασίες της επανήρχισε, μετά την προσωρινή παύση εξαιτίας της πανδημίας, η Πολιτική Επιτροπή για τη Μεσόγειο, υπό την προεδρία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ,S&D) στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Στη συνεδρία συζητήθηκε η γενικότερη κατάσταση στην Μεσόγειο και οι προοπτικές για συνεργασία με επίκεντρο την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί το κύριο θέμα που θα απασχολήσει τις εργασίες της Συνέλευσης γι’ αυτή την χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε επίσης από τον κ. Μαυρίδη το προσχέδιο του ψηφίσματος με τίτλο «Καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη – μια παγκόσμια πρόκληση στην περιοχή της Μεσογείου».
Υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνεργασία με σκοπό τη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δομές για συνεργασία στους τομείς της πρόληψης και κατάσβεσης, επειδή λόγω της κλιματικής αλλαγής η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών στην Μεσόγειο αυξάνεται. Κλείνοντας, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε τη σημαντικότητα της επαναδραστηριοποίησης των εργασιών της εν λόγω Επιτροπής, αφού αποτελεί το μοναδικό φόρουμ που συγκεντρώνει όλες τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες μπορούν να συζητούν τις διαφορές τους με σκοπό την αναζήτηση προοπτικών συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι στη Συνέλευση συμμετέχουν συνολικά 280 μέλη, με Ευρωβουλευτές και βουλευτές που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και βουλευτές από τις εξής χώρες: Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Παλαιστίνη, Συρία (η συμμετοχή της προς το παρόν έχει ανασταλεί), Τουρκία και Τυνησία.