Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) μπορεί να συνδράμει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κατόπιν αιτήματος των ιδίων των κρατών, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z. Μπορέλ σε απάντηση του προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ - S&D). Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είχε καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση με εμπλοκή τουρκικής ακταιωρού ανοικτά της Τηλλυρίας στις 16 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι αυτό
στρέφεται όχι μόνο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ, ζητώντας την άμεση περιφρούρηση της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, «αυτό αποτελεί αναγκαιότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι το πιο πάνω συμβάν αποτελεί σοβαρή πρόκληση έναντι της ΕΕ και δεδομένης της ύπαρξης οργανωμένου δικτύου παράνομης προώθησης προσώπων τρίτων χωρών σε κράτος της ΕΕ, με εμπλοκή των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας αλλά και της ιδιάζουσας κατάστασης λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής εδάφους και θαλασσίων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: «Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Τουρκία πρέπει επίσης να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και, αντίθετα, να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε σχέση με το μεταναστευτικό ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (2016), συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής του ανοίγματος νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών, και να συνεργαστεί εν προκειμένω με τα γειτονικά κράτη και την ΕΕ».
Ειδικά για τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) που αφορούν και την Κύπρο, υποδεικνύει τα εξής: «Ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από τον Frontex να διεξαγάγουν κοινή επιχείρηση για την αντιμετώπιση προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης, απειλών στα εξωτερικά του σύνορα ή του διασυνοριακού εγκλήματος, ή να του παράσχει αυξημένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή όσον αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Ο Frontex μπορεί επίσης να προβεί σε ταχεία επέμβαση στα σύνορα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες και δυσανάλογες προκλήσεις, όπως η άφιξη μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών. Τα εν λόγω αιτήματα πρέπει να αξιολογούνται, να εγκρίνονται και να συντονίζονται από τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex».
Πηγή: Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη