1. κ.Ελπιδοφόρου, συμμετέχετε στις Δημοτικές Εκλογές στον Δήμο Λεμεσού, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι δημότες της Λεμεσού.
- Τόπος Καταγωγής: Λεμεσός
- Σχολείο αποφοίτησης: Δ' Λύκειο Αγίου Νικολάου Λεμεσού
- Σπουδές: Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου
- Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με ένα παιδί.
- Επαγγελματική δραστηριότητα: Ιδιοκτήτης γραφείου αρχιτεκτονικών Μελετών εσωτερικού χώρου.
- Ελεύθερο χρόνο: Προσπαθώ να τον περνώ με την οικογένεια μου
2. Γιατί υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος;
Βάζω υποψηφιότητα γιατί έχω κουραστεί να βλέπω να μην γίνονται κάποια πράγματα για να καλυτερέψει η ζωή των Λεμεσιανών. Δεν αποδέχομαι να παίρνουν αποφάσεις για εμένα, άτομα με λιγότερες γνώσεις και εμπειρίες από τις δικές μου. Θέλω να έχω την ευθύνη. Έχω κάποιες απόψεις τις οποίες μοιράζομαι είτε μέσο σελίδας μου στο Facebook, είτε σε
προσωπικές επαφές εδώ και χρόνια, αλλά δεν βλέπω να γίνονται κάποια πράγματα. Ο δήμος είναι η επέκταση του σπιτιού και της γειτονιάς μας και πρέπει να νοιαζόμαστε το ίδιο.
3. Ποια πιστεύετε είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της Λεμεσού και ποια η λύση τους;
Α. Το Branding της πόλης. Η διεθνής αναγνωσιμότητα της Πόλης. Δεν έχουμε στη πόλη μας ένα σημείο αναφοράς, που να θυμίζει την πόλη και να μένει στην μνήμη των επισκεπτών της.
Η λύση είναι πολυδιάστατη και κάτ' αρχήν θα πρέπει να κάτσουμε κάτω και να ασχοληθούμε και με σοβαρή βοήθεια επιστημόνων του Branding, ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα και να αρχίσουμε να το εκτελούμε.
Β. Κυκλοφοριακό. Εδώ τα πράγματα είναι και απλά, αλλά ίσως δεν θέλουμε να σκεφτούμε. Και επεξηγώ πιο κάτω:
1. Κάποιοι λένε πρέπει να εξασφαλίσουμε κονδύλια για να κατασκευαστούν 2 γέφυρες στην περιοχή αγίας Φύλας, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα. Έχουμε δεκάδες σχολεία τα οποία είναι κλειδωμένα με κάγκελα από τις 2 το μεσημέρι. Ξέρετε πόσες αθλητικές ομάδες ψάχνουν γήπεδα για να γυμναστούν και ενώ υπάρχουν τόσα πολλά στα σχολεία μας αυτά είναι κλειδωμένα; Μπορούμε πολύ απλά να ανοίξουμε του χώρους αυτούς και για αθλητισμό, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις ώστε να εξοικονομήσουμε κονδύλιά. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε άλλα λεφτά σε αθλητικές εγκαταστάσεις , και αίθουσες εκδηλώσεων. Έχουμε αρκετές στα σχολεία μας. Αυτά τα λεφτά να τα χρησιμοποιήσουμε για τις γέφυρες.
2. Θα πρέπει να ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και να δημιουργηθεί ένα γραφείο Δημότη, στα πρότυπα του γραφείου το πολίτη για να εξ υπηρέτα τον κόσμο. Αυτό το γραφείο θα μπορούσε να γίνει στο χώρο του Τσιρείου σταδίου, όπου υπάρχει τεράστιος χώρος παρκινγκ, ώστε να μην χρειάζεται να κατεβαίνει με το αυτοκίνητο ο κόσμος και να ψάχνει χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και να σπαταλά άδικα ώρες από την δουλειά και τη ζωή του. Να γίνει δηλαδή αποκέντρωση.
3. Υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, στο κτήριο της Price water house, απέναντι από την βιβλιοθήκη Λεμεσού. Επίσης υπάρχει ακόμα μια εταιρεία πίσω από την βιβλιοθήκη. Υπάρχει επίσης ένας καλυμμένος χώρος στάθμευσης απέναντι από το κτήριο 7seas, καθώς υπάρχουν και χώροι στάθμευσης στο κτήριο της KPMG, πρώην ΣΠΟΛΠ. Οι ιδιωτικές εταιρείες αυτές που οι περισσότερες είναι λογιστικών υπηρεσιών έχουν την νοοτροπία την Παρασκευή στις 2:30 να κλείνουν τα γραφεία και τους υπογείους χώρους στάθμευσης από την Παρασκευή η ώρα 3:00 το απόγευμα μέχρι την Δευτέρα η ώρα 7:00 το πρωί
ανάλογα με το τι ώρα έρχονται τα άτομα της εταιρείας για δουλειά. Με λίγα λόγια, υπάρχουν 250 + θέσεις στάθμευσης που είναι εκεί αχρησιμοποίητα για 63 ώρες.
Εάν μια παρέα, ή μια οικογένεια θα επισκεφθεί το κέντρο, ή το μόλο ή την ανεξαρτησίας, ή την Αγίου Ανδρέου, ή το παλιό λιμάνι θα ξοδέψει 2-4 ώρες άρα εάν κάμουμε τον συμψηφισμό μιλάμε για 4 ώρες το κάθε αυτοκίνητο παρκαρισμένο δια 63 ώρες διαθέσιμες = 15.75 παρκαρίσματα επι 250 πάρκινγκ = 3,937 αυτοκίνητα.
Εγώ να σας βάλω απλά 3,000 αυτοκίνητα που θα έχουν από 2-4 επιβάτες άρα εάν βάλουμε ανά μέσο oρο 3 άτομα ανά αυτοκίνητο σημαίνει ότι θα εξυπηρετούνται 9,000 άτομα. 9,000 άτομα μπορεί να σημαίνουν και €300,000 – €400,000 τζίρο για τα εστιατόρια, καφετέριες καταστήματα κτλ., στην Αγίου Ανδρέου, Ανεξαρτησίας, Παλιό λιμάνι και τα πέριξ αυτών, ανά τριήμερο.
Ο Δήμος μας οφείλει να έρθει σε επαφή με αυτές τις εταιρείες και να τους δώσει αντισταθμιστικά κίνητρα ώστε να χρησιμοποιηθούν οι χώροι στάθμευσης τους τις ώρες που δεν τους χρησιμοποιούν.
Έτσι διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας. Έτσι ενισχύουμε τους επιχειρηματίας του εμπορικού κέντρου, του μόλου και του παλιού λιμανιού. Έτσι εκτελούμε το χρέος μας σαν δημοτικοί σύμβουλοι απέναντι στους συμπολίτες μας που μας ζητούν να τους βρούμε λύσεις.
4. Στάσεις λεωφορείων και χρησιμοποίηση τους για απάβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Θα πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μοντέρνες στάσεις λεωφορείων, με σκίαση και σωστό φωτισμό από φωτοβολταικά. Οι στάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν wifi. Και καταλήγοντας, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα application που πολύ εύκολα θα το χρησιμοποιούν οι νεότερες γενιές που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν
δημόσιες μεταφορές, καθώς και οι φοιτητές, που έτσι και αλλιώς αυτό θα έκαναν σε μια ξένη χώρα, και επίσης οι χιλιάδες ξένων εργατών που ήδη εργάζονται στη πόλη μας και έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες μεταφορές στη χώρα
τους.
4. Πως κρίνετε την παρούσα Δημοτική Αρχή;
Θα αναφέρω εδώ ένα παράδειγμα. Οι πόλεις της Λάρνακας και της Πάφου είχαν σαν πρότυπο την Λεμεσό μας, εδώ και χρόνια για να βελτιωθούν. Σήμερα ρωτάνε οι εκλεγμένοι του Δημαρχείου μας, αυτούς που μας είχαν πρότυπο, πως
κατάφεραν να πετύχουν κάποια πράγματα. Η αλήθεια είναι εκεί και φαίνεται. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει χαμηλώσει τον πήχη των επιδιώξεων της, για να φαίνεται ότι πετυχαίνει τους στόχους της.
5. Σε ποιο βασικό θέμα θα επικεντρωθείτε αν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος;
Θα ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα του Branding. Είναι κάτι για το οποίο αργήσαμε πολύ.
6. Σε ποιον τομέα θα δραστηριοποιηθείτε ως δημοτικός σύμβουλος και πως μπορείτε να βοηθήσετε μέσα από το επάγγελμα σας;
Μπορώ να βοηθήσω σε διάφορους τομείς που έχουν σχέση με το επάγγελμα μου, αλλά έχω αρκετές άλλες σπουδές και εκπαιδεύσεις, οπόταν θα είμαι στην διάθεση του εκλεγμένου δημάρχου για οπουδήποτε μπορώ να βοηθήσω.
Εφόσον φυσικά με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους.
7. Πόσο ασχολούνται οι Λεμεσιανοί με τα κοινά της πόλης τους (πέρα από την περίοδο των εκλογών); Πώς προτρέπετε τους συνδημότες σας να είναι πιο ενεργοί πολίτες;
Αρκετοί συμπολίτες μας ασχολούνται με τα κοινά μέσα από διάφορες δράσεις. Για να ασχοληθούν περισσότεροι θα πρέπει να τους επεξηγήσουμε τους λόγους που θα πρέπει να είναι πιο ενεργοί και να τους δώσουμε κίνητρα.
Μερικές φορές χρειάζονται και κάποιοι άνθρωποι "κράχτες" πχ. (διασημότητες) για να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες. Είναι και θέμα leadership.
8. Ποιο είναι το προσωπικό σου όραμα για την Λεμεσό και τους κατοίκους της; Το προσωπικό μου όραμα για την πόλη είναι απλό. Να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην καθημερινότητα του Λεμεσιανού. Αυτό ήταν και το σήμα κατατεθέν των ανθρώπων της πόλης μας και δυστυχώς χαμογελάμε όλο και λιγότερο στη πόλη μας και στην καθημερινότητα μας.
9. Υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Πείτε μας 3 λόγους ώστε ο δημότης να βάλει σταυρό προτίμησης στον Πάρη;
Είμαι ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει και εργάζεται στην πόλη μας για πολλά χρόνια. Έχω σπουδές, γνώσεις, εμπειρίες και μέσα από τις δράσεις μου ως ενεργός πολίτης και μέσα από την τριβή μου με τα της πόλης, έχω διαπιστώσει διάφορα θέματα και προβλήματα που χρίζουν διαχείρισης.
Το πιο ουσιαστικό είναι ότι έχω συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Καταλήγοντας θα έλεγα στους συνδημότες μου που θέλουν να με κρίνουν για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και να με προτιμήσουν ή όχι με τη ψήφο τους, να επικεντρωθούν στα πιο κάτω βασικά μου στοιχεία,
1. Έχω διαπιστώσει και καταγράψει προβλήματα.
2. Καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις για πρακτική επίλυση τους.
3. Έχω το βιογραφικό και τις εμπειρίες για τη θέση.
4. Θέλω να αναλάβω την ευθύνη να εργαστώ προς επίλυση των προβλημάτων αυτών, για βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.