Ο Υπουργός Εσωτερικών στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της Άτυπης Συνόδου, εξέφρασε τη ικανοποίηση του για την σύγκληση με φυσική παρουσία του Συμβουλίου υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για την πρόοδο σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση έχει θεμελιώδη σημασία για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, είναι έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και δίκαιου νέου συστήματος ασύλου στην ΕΕ μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η σλοβενική Προεδρία θα συμβάλει στις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.
Στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών που διοργάνωσε η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στη παρέμβαση του ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις επί του συνόλου των θεμάτων της Συμφωνίας και όχι αποσπασματικά ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου στην ίδια την Συνθήκη της ΕΕ, αυτό παραμένει ανεφάρμοστο.
Η Κύπρος σαν χώρα πρώτης γραμμής, τόνισε ο Υπουργός, προσδοκά από τους εταίρους της, την ανάληψη πραγματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα απαμβλύνουν το πρόβλημα που σαν χώρα αντιμετωπίζουμε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, συστηματικά προωθεί στη βάση σχεδίου, παράτυπους μετανάστες μέσω των κατεχομένων εδαφών στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, αρνούμενη κάθε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εργαλειοποίηση αυτών των μεταναστών από την Τουρκία, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια λαμβάνει γενναιόδωρη χρηματοδότηση προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι τα όσα σήμερα συμβαίνουν στη Λιθουανία με την συστηματική προώθηση παράτυπων μεταναστών από το καθεστώς Λουκασιένκο, συμβαίνουν στη Κύπρο τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την Τουρκία και το καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη μας. Στα μάτια των Κυπρίων πολιτών, είπε καταληκτικά ο Υπουργός, η ΕΕ φαίνεται να στηρίζει την Τουρκία, με την γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση των 6 δις ευρώ, για την φιλοξενία Σύριων προσφύγων, την ώρα που στον αντίποδα, η Κύπρος δεν έχει ακόμα λάβει καμία βοήθεια από κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα επιστροφών, αλλά ούτε και στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Πηγή: ΓΤΠ