Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ζήτησε από την ΕΕ "να λάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων της δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας του 2016", κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του σημερινού Συμβουλίου των 27 Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει τη συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο που αφορά στη Μετανάστευση και το Άσυλο και τονίζει ότι κατά την παρέμβασή του υπενθύμισε στους εταίρους "τις ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνατότητές μας".
Όπως σημείωσε ο Υπουργός "η Κύπρος, για 3η συνεχή χρονιά, συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού".
"Το 2020 δεχτήκαμε σχεδόν 7.000 νέες αιτήσεις, παρά την κρίση της πανδημίας", ανέφερε κατά την παρέμβασή του.
"Σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλευράς πληρότητας των κέντρων υποδοχής, παρά τη σημαντική στήριξη που έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς", προειδοποίησε.
Ο ίδιος τόνισε πως "μέσα από τη μεγάλου μεγέθους διαχωριστική γραμμή διέρχεται παράνομα το 80% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία".
"Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την εσκεμμένη προώθηση και ενεργή ενθάρρυνση των μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, αλλά και σε άλλα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως της Ελλάδας", είπε ο Υπουργός.
"Είναι μείζονος σημασίας η ΕΕ να λάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων της δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας του 2016", σημείωσε.
"Εκφράσαμε τη θέση μας ως Κύπρος ότι το νέο Σύμφωνο αποτελεί μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που μέχρι σήμερα σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές πιέσεις", αναφέρει ο Υπουργός σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Θεωρούμε ότι η Έκθεση Προόδου της Γερμανικής Προεδρίας περιέχει θετικά στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εξωτερική διάσταση, καταγράφει και συμπληρώνει ότι "ομόγνωμους και υπερασπιστές μας βρίσκει επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, μέσω ενός κοινού συστήματος και διαδικασιών, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
"Παρόλα αυτά, υπογραμμίσαμε τη θέση μας για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε ό,τι αφορά στους σημαντικούς πυλώνες της ευθύνης και της αλληλεγγύης", διευκρινίζει.
"Στόχος η εισαγωγή μηχανισμών αλληλεγγύης, οι οποίοι θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής", σημειώνει.
"Η συνεργασία των κρατών μελών, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι η σωστή συνταγή για να μπορέσει η Ευρώπη να βαδίσει σε καλύτερα μονοπάτια στον τομέα της μετανάστευσης", κατέληξε ο Υπουργός.