Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z. Μπορέλ σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ - S&D), επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την θέση της ΕΕ για πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπ. Συμβούλιο, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να απαντά με συγκεκριμένο τρόπο στην ουσία του ερωτήματος.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είχε καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εξαγορά από το κατοχικό καθεστώς πολιτικών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες με απώτερο σκοπό την προώθηση του ψευδοκράτους. Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, «θεσμικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλες χώρες, φέρεται να έχουν επαφές και παράνομες δοσοληψίες με το κατοχικό καθεστώς που διατηρεί η Τουρκία (στο βόρειο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας) με σκοπό την πολιτική και οικονομική του στήριξη». Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή «να διερευνήσει τις πληροφορίες -απευθυνόμενη και προς την Κυπριακή Κυβέρνηση- με σκοπό να εγείρει το θέμα προς την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς» και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες με στόχο «να υπάρξει αποκάλυψη και εξάλειψη τέτοιων ή παρόμοιων περιπτώσεων διαφθοράς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και αξιωματούχων».
Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: «Η θέση της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης είναι σαφής και αταλάντευτη, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 : Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 1251 (1999). Η απόφαση 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί «όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τους ζητά, από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη, «να απόσχουν από κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θίξει την
κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της, όπως και από κάθε απόπειρα για διαίρεση της νήσου ή ένωσής της με οποιαδήποτε άλλη χώρα»