Συνέντευξη έδωσε στη ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος μίλησε για το Κυπριακό, την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, για τους πολιτικούς που έχουν φτάσει στο πάτο και για τις δύσκολες μέρες που περνάμε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.
Ο ίδιος από χθες βρίσκεται προληπτικά σε κατ΄οίκον αυτοπεριορισμό καθώς έχει βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή που είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Μετά τις δημόσιες δηλώσεις Τατάρ περί λύσης δύο κρατών και του πίκνικ του Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσιών όλοι θεωρούμε πως τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αρνητικά για το Κυπριακό. Εσείς πως βλέπετε το μέλλον σχετικά με το Κυπριακό;
Κατ’ αρχάς θέλω να καταδικάσω ξανά τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Ο Ερντογάν με τον Τατάρ παραβίασαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και για ακόμα μια φορά φάνηκε πόσο αναξιόπιστοι είναι. Οι ενέργειες τους έρχονται να συμπληρώσουν τις παράλογες απαιτήσεις τους για συζήτηση λύσης δύο κρατών. Επί της ουσίας αυτό που ζητάνε είναι να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν εδώ και δεκαετίες και να αποδεχτούμε τη νομιμοποίηση και αναγνώριση της εισβολής και κατοχής του ενός τρίτου του νησιού μας. Δεν μπορούμε και δεν γίνεται να συγκαταθέσουμε σε κάτι τέτοιο. Αν εμείνουν σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις τότε η άτυπη πενταμερή, που φαίνεται πως θα γίνει σε κάποιους μήνες, δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα. Άρα θα μείνουμε για ακόμα πέντε χρόνια με το σημερινό status quo. Δυστυχώς οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι στιγμής χλιαρές. Είναι τόσο μεγάλο το συνολικό εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις. Την ίδια ώρα θεωρώ πως και ο ΟΗΕ θα μπορούσε να σπρώξει κάπως τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση και να μην αφήσει την Τουρκία να θέτει παράλογες απαιτήσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.
Άρα στον κόσμο που αδημονεί να επιστρέψει στον τόπο του, δεν μπορούμε να του δώσουμε ελπίδες;
Κοιτάξετε, στην πολιτική μεγάλωσα μέσα από τα λόγια του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, που μας δίδαξε τι σημαίνει «πατριωτικός ρεαλισμός» και πως να αναζητούμε πάντα την καλύτερη επιλογή για το λαό του τόπου μας. Οδηγούμενος από αυτές τις διδαχές λοιπόν, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος, δεν μπορώ να μοιράσω φρούδες ελπίδες. Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πάντως στον ορίζοντα. Η δική μας πλευρά έχει ξεκάθαρη θέση, τηρούμε όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Βερολίνου. Αν δεν πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά τότε δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο συζήτησης. Προς το παρόν, οι Ερντογάν και Τατάρ φαίνεται πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, μακάρι τα γεγονότα να είναι αλλιώς, ας το ελπίσουμε…
Πέραν από το Κυπριακό, πριν ένα περίπου μήνα έσκασε κυριολεκτικά το περιβόητο βίντεο του Al Jazeera αφήνοντας μας όλους άφωνους. Έχουμε φτάσει στον πάτο κύριε Δίπλαρε;
Ποτέ δεν μου άρεσε να ομαδοποιώ άτομα και καταστάσεις, επομένως ως κοινωνία όχι δεν έχουμε φτάσει στον πάτο. Ούτε οι πολιτικοί στην πλειοψηφία τους έχουν φτάσει πάτο. Ωστόσο, ναι κάποιοι όχι μόνο έχουν φτάσει στον πάτο, αλλά προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν για να μην πέσουν υπό το μηδέν. Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί σαν τον Τζιοβάνη και το Συλλούρη, είναι λάθος να περνά η αντίληψη αυτή. Επίσης είναι λάθος οι πολίτες να εκτονώνουν την οργή τους με τρόπο που δεν θα φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Αντί ο κόσμος να βρίζει και τους 56 βουλευτές και όλη την κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ανατρέξει και να δει, ποια κόμματα δεν ψήφισα υπέρ ούτε μιας νομοθεσίας για μείωση της διαπλοκής, ποια κόμματα έχουν στελέχη στη φυλακή, ποια κόμματα τα έκαναν «πλακάκια» με τον Συλλούρη και δεν ψήφισαν υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη, ποια κόμματα αρνήθηκαν την πρόσληψη ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου για να κάνει φύλο και φτερό όλα τα ΠΕΠ. Επίσης, ας ρωτήσουν να μάθουν ποιο κόμμα εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων και ξεδιάντροπα υφάρπαξε μέρος από την βοήθεια που μοίρασε το κράτος σε όσους πλήγηκαν οικονομικά από την πανδημία. Ο κόσμος πρέπει να συγκεκριμενοποίηση την οργή τους εκεί που πρέπει και όχι να εκτονώνεται όπου βρει, έτσι δεν αλλάξει ποτέ τίποτα. Και όχι προσωπικά δεν αποδέχομαι το επιχείρημα πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, εγώ δεν έχω ούτε το ελάχιστο. Δεν πήρα ποτέ ούτε σεντ, ούτε το όνομα μου έχει εμπλακεί ποτέ σε κανένα σκάνδαλο στα 14 χρόνια που είμαι στην πολιτική. Από την πρώτη μέρα που εκλέγηκα σταμάτησα από την εργασία μου για να αφοσιωθώ πλήρως στα καθήκοντα μου και ήμουν και θα είμαι τίμιος μέχρι τέλους.
Επειδή αναφερθήκατε στην πανδημία και τις οικονομικές δυσκολίες, πως βλέπετε την αντίδραση του κόσμου και την πίεση που νιώθει από τα μέτρα;
Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως σε κανέναν δεν αρέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Αντιλαμβάνομαι επίσης πως τα άτομα που δεν έχουν σταθερό εισόδημα έχουν περισσότερους λόγους για να νιώθουν πιεσμένα από την όλη κατάσταση που μας έχει επιβληθεί από την πανδημία. Παρόλα αυτά, κάθε συζήτηση περί αντιμετώπιση της πανδημίας και περιοριστικών μέτρων θα πρέπει πάντα να γίνεται έχοντας κατά νου τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη. Όταν όλες οι προηγμένες χώρες του κόσμου, που διαθέτουν κορυφαίου επιπέδου συστήματα υγείας, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα (σε μερικές περιπτώσεις πιο αυστηρά και από αυτά που έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο), ο καθένας καταλαβαίνει πως η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιοριστεί αν δεν παρθούν οδυνηρά μέτρα. Καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να αποφασίζει τέτοια μέτρα, αλλά όταν ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται ραγδαία τότε δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν φτάσουμε στο σημείο που θα έχουν γεμίσει όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας τότε τι θα κάνουμε με τους συμπολίτες μας που θα χρειαστούν άμεσα φροντίδα; Αυτές οι στιγμές που περνούμε χρειάζεται να μας βρίσκουν ενωμένους και όχι κάποιοι να προκαλούν επεισόδια, ζημίες και αναστάτωση. Για να βγούμε νικητές από όλο αυτό χρειάζεται να ενωθούμε.
Καταλαβαίνω αυτά που λέτε αλλά υπάρχουν πολίτες που βλέπουν τα πάγια έξοδα τους να τρέχουν και τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Όπως έγινε και στο πρώτο κύμα, έτσι και τώρα η κυβέρνηση θα συνδράμει οικονομικά. Θα βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη έτσι ώστε να έχουμε όσο λιγότερες απολύσεις γίνεται. Να σας θυμίσω πως είμαστε από τις χώρες της ΕΕ που έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικής βοήθειας, ενώ καταφέραμε να συμμετάσχουμε σε όλα τα σχέδια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις αλλά η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε όσους το χρειάζονταν. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως πως η κυβέρνηση μας είναι σε θέση να συνδράμει οικονομικά γιατί εδώ και 7 χρόνια είχαμε μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, χωρίς σπατάλες και άσκοπα έξοδα. Επίσης, πέραν από την κυβέρνηση, ο κοινωνικός ιστός έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί. Μεταξύ μας εμείς οι πολίτες, μπορούμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα, δίνοντας ένα μέρος από αυτά που έχουμε σε όσους έχουν ανάγκη. Βάσει αυτής της λογικής, μαζί με συνεργάτες και φίλους έχω ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Παρακαλώ όποιον ενδιαφέρεται να βρει στη σελίδα μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περαιτέρω λεπτομέρειες για το πως μπορεί να βοηθήσει.
Μάθαμε πως ήσασταν στενή επαφή του κύριου Καδή και για αυτό θα πρέπει να μείνετε σε καραντίνα. Θέλουμε να σας ευχηθούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι αρνητικά στον ιό.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ευχή σας. Προς το παρόν χαίρω άκρας υγείας, ωστόσο, ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος οφείλω να τηρήσω αυστηρά τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και να μείνω σε καραντίνα. Αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο να περάσεις τόσο καιρό απομονωμένος μακριά από την οικογένεια σου και τους ανθρώπους που αγαπάς αλλά όταν οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας δίνουν μια τεράστια μάχη ενάντια στον ιό, ο περιορισμός είναι το λιγότερο για εμάς. Θέλω ξανά να ευχηθώ στον φίλο Κώστα Καδή να περάσει την ασθένεια όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνα γίνεται. Σε καραντίνα ή όχι όμως, το έργο μας συνεχίζεται και ως εκ τούτου θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου διαδικτυακά.