ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΛΕΤΥΜΠΟΥ ΠΑΦΟΣ
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΥΨΩΝΑ
4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ:24.12.1957
5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ:ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ /METAΠTYXIAKO ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΚΕΚ/ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ
7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ:ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ:ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ ΥΨΩΝΑ ,ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΚΟ ΛΕΜΕΣΟ, ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΣΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΕΤΥΜΠΟΥΣ , ΜΕΛΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΏΝ,ΜΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,ΜΕΛΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,ΜΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΆΣ , ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ,ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Η Κυπριακή Κοινωνία δέχεται μια πρωτόγνωρη επίθεση, δέχονται επίθεση σωρεία Κοινωνικών κατακτήσεων του Λαού μας, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μισθοί των εργαζομένων, οι ευάλωτες ομάδες, οι άνεργοι ,οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκοί, οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού. Τα απανωτά σκάνδαλα αποκαλύπτουν και το μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς ανάμεσα στους Αξιωματούχους του Κράτους και σε ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Έχουν πληγεί η ανεξαρτησία των θεσμών, οι αξίες, η ηθική, η διαφάνεια και η αλήθεια όσο ποτέ άλλοτε. Με αυτά τα δεδομένα σαν ένας άνθρωπος που υπηρέτησα τόσα χρόνια τον Άνθρωπο και την Κοινωνία δεν θα μπορούσα να είμαι εκτός ,γιαυτό με σύνθημα μου την Αξιοπιστία, την Ελπίδα και την Αλλαγή αποφάσισα να κατέβω στις επερχόμενες εκλογές του Μάη και ζητώ την ψήφο σας. Ζητώ την ψήφο σας και σας καλώ να με στηρίξετε υπογράφοντας μαζί σας συμβόλαιο τιμής με πρώτιστο μου στόχο την δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και προτεραιότητα στους πολίτες, στηρίζω την εξασφάλιση της Ανεξαρτησίας των θεσμών, την αξία, την ηθική, την διαφάνεια και του ελέγχου ούτως ώστε ποτέ ξανά να μην δούμε αυτό που γίνεται σήμερα στον τόπο μας.
2. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;
Είμαι υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα το κόμμα μου στο οποίο είμαι μέλος από το 1983 , γιατί εδώ είμαστε ένα κόμμα, που θέσαμε πάνω από όλα τον σεβασμό, τις αξίες και την δημοκρατία , είμαστε ένα κόμμα που κράτησε υπεύθυνη στάση στην Βουλή με συνέπεια και δέσμευση, σε όσα η πατρίδα μας δεσμεύτηκε απέναντι στους εταίρους μας.
Είμαστε ένα κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό για αλλαγή Στρατηγικής και Τακτικής στις διαπραγματεύσεις ,έχει καθαρές θέσεις στην Παιδεία , στην Υγεία , στην Άμυνα και Ασφάλεια, έχει θέσει προτάσεις για αναζωογόνηση της Οικονομίας , γιατί είμαστε το κόμμα που είναι δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματα τους και είναι το μόνο κόμμα που θέτει σοβαρά το θέμα καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς ,για σεβασμό στους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές, για πλήρη έλεγχο και κάθαρση.
3. Ποιο είναι το όραμα σας
α) για την πατρίδα
Αγωνίζομαι για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την Τούρκικη κατοχή, για τον τερματισμό της διχοτόμησης και για την επίτευξη, το ταχύτερο δυνατό , μιας λύσης που θα είναι σωστή ,λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη.
Όραμά μου να δω τον Κυπριακό Ελληνισμό να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί, να συνυπάρχει αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, χωρίς να αποστερείται κανένας Κύπριος οποιουδήποτε δικαιώματος ή ελευθερίας.
β) για την πόλη σας ,
Τα τελευταία χρόνια , η πόλης μας η Λεμεσός και ιδιαίτερα το παραλιακό της μέτωπο αποτελούν σημείο αναφοράς της οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης της Κύπρου.
Δυστυχώς , η εξάπλωση της διαπλοκής και της διαφθοράς ,έχει οδηγήσει στον λανθασμένο τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και απειλεί τόσο την συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας της Λεμεσού, όσο και της Κυπριακής οικονομίας στο σύνολο της.
Όραμά μου η διατήρηση της αναπτυξιακής προοπτικής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ενίσχυση της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής,θέλω η Λεμεσός και γενικά η Επαρχία μου να γίνει πιο όμορφη,πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη.
Με αγώνα , διεκδίκηση και αποφασιστικότητα ,αλλά και με έργα και με δράσεις , μπορούμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και να την ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά.
γ) για την κοινωνία
Η πανδημία επιδείνωσε τις αρνητικές εξελίξεις, που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019, στην Κυπριακή οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια όλο και πιο δύσκολη πραγματικότητα και τα μέτρα που παίρνονται να είναι ανεπαρκή ,όσοι προερχόμαστε από φτωχές οικογένειες διαθέτουμε κοινωνική ευαισθησία και κατανοούμε τι σημαίνει φτώχεια, ανεργία και δυσπραγία. Στηρίζω την κοινωνική δικαιοσύνη και την δικαιότερη κατανομή του Εθνικού πλούτου. Πιστεύω στη στοχευμένη πολιτική κοινωνικών παροχών προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων, των τρίτεκνων και πολύτεκνων, των άπορων οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αυτό εγώ το έχω δείξει με πράξεις ,είμαι αποτελεσματικός και παραγωγικός, ,ξέρω να σχεδιάζω στρατηγικές αλλά και να τις υλοποιώ με επιτυχία αυτό έπραττα τόσα χρόνια.
4. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;
Η διαφάνεια ,ο έλεγχος και η κάθαρση θα είναι οι κύριοι στόχοι μου αν εκλεγώ, όπου ανεμπόδιστα η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει πρόσβαση σε ότι αφορά τα σκάνδαλα και την διαφθορά.
Θα δώσω μάχη και αγώνα για να προστατεύσω την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη από την εκποίηση.
Θα θέσω θέμα επαναφοράς του δικαιώματος χρήσης μίας κατοικίας σε αγροτεμάχια κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις ,αυτό επαναφέρει την αξία των αγροτεμαχίων ,θα καλύψει τις ανάγκες των νέων για ιδιοκατοίκηση και θα μείωση τα κόκκινα δάνεια και θα δώσει νέα ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.
Με προτάσεις μου θα προσπαθήσω να βελτιώσω το χάος που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Θα θωρακίσω τα ίσα δικαιώματα του πολίτη στα θέματα της Υγείας και της παιδείας και του Δικαιώματος στην ζωή.
Στηρίζω στην αναβάθμιση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και του ΓΕΣΥ
Στηρίζω και έχω σαφείς θέσεις και ξεκάθαρες απόψεις για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση πρέπει και είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. Με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζω να δοθούν διευρυμένες εξουσίες στους Δήμους προκειμένου αυτοί να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αρμόζει και να είναι αντάξιοι της αποστολής τους.
Στηρίζω οποιοδήποτε νέο Στεγαστικό σχέδιο της Κυβέρνησης σε συνεργασία και με τους Δήμους και Κοινότητες για στέγαση ατόμων με χαμηλά εισοδηματικά κριτηρίων νέους ,αλλά και άλλους πολίτες, που έχουν ανάγκη πρώτης στέγης, με ένα σχέδιο τύπου ενοίκιο αγοράς με χαμηλό ενοίκιο.
5. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής;
Στην ζωή μου έμαθα να ακούω , να προσπαθώ, να αγωνίζομαι , να έχω άποψη ,να αυξάνω καθημερινά τις γνώσεις μου,να είμαι χαμηλών τόνων, είμαι άνθρωπος με αισθήματα, αγαπώ την πατρίδα μου,αγαπώ αυτό που πιστεύω αλλά σέβομαι και το τι πιστεύει ο άλλος ,έμαθα να είμαι τίμιος , άξιος και δίκαιος και να σέβομαι τον διπλανό μου και κάθε άποψη,με τις εμπειρίες που απέκτησα τόσα χρόνια σαν ενεργός πολίτης και λάτρης του εθελοντισμού , με αυτά λοιπόν τα προσόντα θα ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου σαν Βουλευτής.
6. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;
ΝΑΙ και είμαι κάθετος σε αυτό και αν εκλεγώ θα αφοσιωθώ αποκλειστικά στα Βουλευτικά μου καθήκοντα ,για να μπορώ να έχω σωστά και γρήγορα αποτελέσματα και να είμαι δίπλα στον πολίτη που θα με έχει εκλέξει ανεξάρτητα κόμματος και κοινωνικής θέσης.
Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:
1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;
Ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός εύχεται πως αυτή η διάσκεψη θα είναι η απαρχή μιας νέας πρωτοβουλίας που θα οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο: σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Οι προσδοκίες όλων μας είναι πολύ περιορισμένες.
Είναι περιορισμένες γιατί ακούμε καθημερινά δηλώσεις και επιμαρτυρούμε συμπεριφορές από πλευράς της Τουρκίας, που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία αναφορικά με το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, επισκιάζεται από την προκλητική, επιθετική και επεκτατική ρητορική και δράση της Τουρκίας των τελευταίων τριάμισι χρόνων.
Αξίζει να αναλογιστούμε, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, για να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στο κυπριακό.
Η Τουρκία πλέον απροκάλυπτα μιλά για δυο κράτη και για συνομοσπονδία δυο κρατών.
Ο κ. Τατάρ έχει εκλεγεί με την υπόσχεση να διεκδικήσει τα δυο κράτη.
Ο κατοχικός στρατός διαμορφώνει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και την ‘πράσινη γραμμή.
Αλλά ο ΟΗΕ, αντί να επικρίνει την Τουρκία, μιλά με ασάφειες για «νέες ιδέες» και «όλα στο τραπέζι»,
έχει εξαφανίσει τις αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις εκθέσεις του,απενοχοποιεί την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας και αντί να καταγγέλλει την Τουρκία καταγγέλλει την ΚΔ για τα μέτρα κατά των λαθρομεταναστών και για τα οδοφράγματα που έκλεισαν λόγω covid.
H Τουρκία από την άλλη, ξεσαλώνει στην ΑΟΖ μας, αλλά αντί να δεχθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πετύχει την αύξηση της χρηματοδότηση της από την ΕΕ.
H εξωτερική πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Δεν υπάρχει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική στρατηγική, αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων και προώθησης των δικών μας θέσεων.
2. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;
Για το ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Η μορφή της λύσης πρέπει να αφορά ένα ενιαίο κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, στην βάση της ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο.
Η λύση πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με την «χαλαρή ομοσπονδία» εάν πρόκειται για συγκεκαλυμμένη Συνομοσπονδία.
Η «πολιτική ισότητα» που εμείς αποδεχόμαστε είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».
3. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.
H εξωτερική πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Δεν υπάρχει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική στρατηγική, αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων και προώθησης των δικών μας θέσεων.
Κατ’ ακρίβεια η δική μας διαπίστωση είναι πως δεν έχει παραμείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας για να πείσει η πλευρά μας για την ορθότητα των θέσεων μας.
Και δεν ευθύνεται για αυτό μόνο το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας μας από τα «χρυσά διαβατήρια».
Δεν είναι μόνο το ότι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούν τις βαρύγδουπες δηλώσεις αυτής της Κυβέρνησης για κυρώσεις και ΒΕΤΟ, σαν αστείες μπλόφες.
Είναι βαθύτερο το πρόβλημα.
Πλέον, έχει σχηματιστεί η αντίληψη, στην Τουρκική πλευρά αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι να συζητήσουν λύση της Συνομοσπονδίας δυο κρατών.
Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι συνομιλητές του Νίκου Αναστασιάδη, από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι τον Τσαβούσογλου, έχουν δηλώσει δημόσια πως τους έχει μιλήσει για δυο κράτη και συνομοσπονδία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε πρόσφατη του συνέντευξη έχει παρουσιάσει την λύση δυο κρατών ως «Νέο Ρεαλισμό».
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λίγες μέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη εισηγήθηκε δημόσια να προχωρήσει η πλευρά μας σε μία νέα υποχώρηση, πριν καν πάει στις διαπραγματεύσεις.
Καλώντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί την «πολιτική ισότητα» όπως την αντιλαμβάνονται οι τούρκοι και όχι όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακούμε εδώ και τρία χρόνια νεοφανείς όρους όπως «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», «χαλαρή ομοσπονδία» αλλά ποτέ δεν μας εξηγούν τι σημαίνουν αυτοί οι όροι.
Γιατί δεν μας λένε ποιες αρμοδιότητες θα φύγουν από την κεντρική κυβέρνηση και ποιες θα παραμείνουν σε αυτήν την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία;
Πόσο πιο «χαλαρή» θα είναι αυτή η ομοσπονδία που θα προταθεί από αυτή που συζητούσαμε εδώ και 10 χρόνια;
Όπως υποστήριξαν με ζήλο και πάθος το Σχέδιο Ανάν, που ήταν λύση συγκεκαλυμένης Συνομοσπονδίας, έτσι και τώρα θα προωθήσουν λύση Συνομοσπονδίας.
Απλά θα την βαφτίσουν «χαλαρή ομοσπονδία».
4. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;
Μίας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο που θα είναι βασισμένη στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις , το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χάρτη του ΟΗΕ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Μιας λύσης που θα προβλέπει ρητώς τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος
Μιας λύσης που θα προνοεί την πλήρη αποχώρηση του Τούρκικου στρατού κατοχής πριν την έναρξη της εφαρμογής της
Λύσης χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου κράτους
Λύσης που θα σέβεται εμπράκτως το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ιδιοκτησίας
Λύσης που θα προβλέπει την αποχώρηση των εποίκων
Λύσης που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Λύσης που δεν θα παραβιάζει την Αρχή <<Ένας άνθρωπος – Μία ψήφος>> .
Λύσης που δεν θα επιτρέπει σε μία κοινότητα να επιβάλει τη θέλησή της επί της άλλης, ή να προκαλεί παράλυση του κράτους.
5. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;
Η «πολιτική ισότητα» που εμείς αποδεχόμαστε είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».
6. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:
α) Ενιαίο Κράτος
β) Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο
γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία
δ) Συνομοσπονδία
ε) Διχοτόμηση
στ) Δύο κράτη
Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
1. Ποιούς θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στην χώρα μας;
Διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μία γενναιόδωρη αυτοκριτική χωρίς ευθυνοφοβία για την αναγκαία κάθαρση και αναγέννηση και έχει γίνει μία ισοπέδωση υπευθύνων και ευθυνών,εξίσωση και εξομοίωση ενόχων και αθώων όπου εξυπηρετεί τους ενόχους και τους διευκολύνει στη συνέχιση του φθοροποιού τους έργου. Δεν έχουν εφαρμοστεί οι κανόνες του κράτους δικαίου και ταυτόχρονα παρατηρούνται φαινόμενα ανεπίτρεπτων διαρροών και ενοχοποίησης ενδεχομένων αθώων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό δίδει μία σύγχυση για τους καθαρά ενόχους και τους αθωώνει στα μάτια των πολιτών.
Στο κυνήγι του εύκολου κέρδους, του άκρατου ατομικισμού, της απληστίας,της επιδειξιμανίας ,του μιμητισμού ,του νεοπλουτισμού ,της υπερκατανάλωσης,της ασυλλόγιστης ψηφοθηρικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα,της αλόγιστης συμπεριφοράς μικρομεγαλισμού των κυπριακών τραπεζών,της αποσάθρωσης των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης .όλα αυτά είναι τα ρόδα του κακού,αλλά και πρόσφορο έδαφος στο οποίο εύκολα φυτρώνει και ευδοκιμεί η οικονομική κρίση, ακολουθεί η διαπλοκή και η διαφθορά.
2. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;
Ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν τόσο σε άτομα ,αλλά κυρίως τους Αξιωματούχους του κράτους ,την εκτελεστική εξουσία αλλά και την Νομοθετική εξουσία , αλλά οι κυρίως ευθύνες αυτές βαραίνουν κατά την άποψη μου ,κυρίως τους Πολιτικούς και κάποια από τα κόμματα ,οι οποίοι σε γνώση τους συντηρούν και εκκολάπτουν την αναξιοκρατία ,την διαπλοκή και την διαφθορά.
3. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;
Για την επίτευξη του στόχου, για την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής ,απαιτείται η συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής, καθώς επίσης και η σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής , η οποία με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο θα διερευνά τις υποθέσεις διαφθοράς. Περαιτέρω ,η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών οργάνων της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος,αποτελεί ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.
4. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Θα στηρίξω τον θεσμό και την αρχή της ευθύνης η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται εκεί όπου ασκείται δημόσια εξουσία και πιο συγκεκριμένα της προσωπικής ευθύνης όλων όσων διαχειρίζονται είτε δημόσιο χρήμα είτε ασκούν δημόσια εξουσία.
Μέλη οργανισμών δημόσια ωφέλειας η συμβουλίου ή επιτροπής που διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά να είναι υπόλογοι προς αποζημίωση σε περίπτωση που είτε το κράτος είτε οποιονδήποτε πρόσωπο ζημιωθεί από αποφάσεις τους οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαριά αμέλεια ή δόλο.
Παράλληλα τα ίδια πιο πάνω πρόσωπα θα υπέχουν ποινικές ευθύνες εάν αποκαλυφθεί ότι κατά την λήψη οποιαδήποτε απόφασης υπήρξε δόλος ,είχαν άμεσο ή έμμεσο προσωπικό όφελος, ή έλαβαν την απόφαση κάτω από καθεστώς ασύγγνωστης αμέλειας, δηλαδή αμέλειας η οποία δεν συγχωρείται υπό τις περιστάσεις
Πόθεν έσχες Πολιτειακών Αξιωματούχων κατά πόσον εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις και τα αξιώματα τους για να πλουτίσουν με αθέμιτο τρόπο.
Εφαρμογή Αποφάσεων Δικαιοσύνης
Ανάληψη ευθύνης του Κράτους έναντι του Πολίτη
Συμβούλιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς
Διαφάνεια και Δημόσια Ακρόαση
5. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;
Θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαδικασιών και τρόπου επιλογής και εξέλιξης του Στελεχιακού Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, με γνώμονα την Αρχή της Διαφάνειας, της Ισότητας και της Αξιοκρατίας.
Οι βασικοί πυλώνες του προτεινόμενου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος θα πρέπει να είναι:
i. Το Εθνικό Μητρώο επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης
ii. Το Σύστημα Αξιολόγησης
iii. Η βαθμολογική διάρθρωση θέσεων
iv. Το Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων
Η Αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πιο κατω
1. Επαγγελματική επάρκεια. Αξιολογείται η γνώση του αντικειμένου της δημόσιας διοίκησης, η ικανότητα οργάνωσης του ατομικού και συλλογικού φόρτου εργασίας και η ευθυκρισία.
2. Αντίληψη και ικανότητα λύσης προβλημάτων. Αξιολογείται η ορθή σύλληψη των προβλημάτων, η ικανότητα αντίληψης σύνθετων καταστάσεων και θέση προτεραιοτήτων, η πρόβλεψη και έγκαιρη αντιμετώπιση συνεπειών και η ορθή διαχείριση κρίσεων.
3. Πρωτοβουλία – Καινοτομίες. Αξιολογείται η ανάπτυξη δημιουργικών και πρακτικών λύσεων, η δυνατότητα για συνεχή βελτίωση της απόδοσης και δημιουργικότητας και η εισαγωγή και αποδοχή καινοτόμων μεθόδων. Για την κατηγορία κριτηρίων που αφορά τις υπηρεσιακές σχέσεις και τη συμπεριφορά:
4. Συμπεριφορά προς πολίτες. Εξυπηρέτηση του κοινού.
5. Επικοινωνία και συνεργασία με τους προϊσταμένους .
6. Επικοινωνία και συνεργασία με τους υφισταμένους . Αξιολογείται η ικανότητα ακριβούς και σαφούς επικοινωνίας, προφορικής και γραπτής, η ικανότητα διαπραγμάτευσης αλλά και αντίληψης των προβλημάτων επικοινωνίας, η επίδειξη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Για την κατηγορία κριτηρίων που αφορά τις διοικητικές ικανότητες:
7. Ικανότητα να προγραμματίζει, οργανώνει, συντονίζει και ελέγχει τις εργασίες της μονάδας του. Αξιολογείται η ηγετική ικανότητα, ιδίως ως προς την προετοιμασία μελλοντικών στελεχών και την κατανομή έργου στο προσωπικό ευθύνης τους.
8. Ικανότητα να καθοδηγεί, ενημερώνει, παρακινεί τους υπαλλήλους και αναπτύσσει τις επαγγελματικές και προσωπικές τους δυνατότητες.
9. Ικανότητα αντικειμενικής και αμερόληπτης αξιολόγησης.
10. Ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ιδίως σε συνθήκες κρίσης. Για την κατηγορία κριτηρίων που αφορά την αποτελεσματικότητα:
11. Βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας
6. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;
Η δική μου προσωπική γνώμη νομίζω φέρουν μεγάλη ευθύνη και πιστεύω ότι αρκετοί είναι και μέρος του συστήματος ,τουλάχιστον αυτό έχει διαπιστωθεί από αυτά που είδαμε όλοι στην δημοσιότητα.
7. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε..Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;
Η άποψη μου είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση τόσο για την Λίστα Γιωρκάτζη όσο και για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εμπλεκομένων προσώπων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή εγένετο ένα πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη και θα πρέπει εδώ και τώρα να γίνει σωστή έρευνα τόσο για την εγκυρότητα της λίστας Γιωρκάτζη ,όσο και για όλα αυτά τα απίστευτα που έχουν γίνει στον Συνεργατισμό και αφορούν Πολιτικά Πρόσωπα ή Συγγενείς Πολιτικών προσώπων .
Όλα πρέπει να πάνε στην Γενική Εισαγγελία για έρευνα και απόδοση ποινικών ευθυνών .
8. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;
Έχουν γίνει εκατοντάδες σκάνδαλα στις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που όπως έχει διαπιστωθεί εμπλέκεται και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όπου και έχουν διασύρει την Κύπρο μας διεθνώς.
Δυστυχώς ,υπάρχει μόνο ένας τομέας που η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ ξεχωρίζει , τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς και αυτό είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί , αλλά επιχειρεί τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων χρόνων, του σκανδάλου των παράτυπων και παράνομων πολιτογραφήσεων, αρνούμενη να παραδώσει τους φακέλλους ή έστω να δώσει αντίγραφά του στον Γενικό Ελεγκτή.
Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:
1. Όραμα Παιδείας:
• Το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας είναι η παιδεία μας, γιαυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ όλων των φορέων ,των κομμάτων και του Υπουργείου, για επίλυση των προβλημάτων για την αναβάθμιση της παιδείας σύμφωνα με τις εξελίξεις και τα Ευρωπαϊκά επίπεδα.
• Στο θέμα της ειδικής ενιαίας εκπαίδευση, απαιτούνται μια σειρά από αλλαγές ώστε οι ειδικές μονάδες στα σχολεία να είναι αντίστοιχες των αναγκών των παιδιών ΑμεΑ, αλλά και η ενσωμάτωση των παιδιών στα σχολεία να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο.
• Θέματα που έχουν να κάνουν με την Τεχνική Εκπαίδευση, την απουσία τεχνικών σχολών σε διάφορες επαρχίες, με την ανάγκη να εστιάζεται τόσο για καινούργια κτίρια υφιστάμενων Τεχνικών Σχολών, αλλά και για καινούργιες τεχνικές σχολές. Πρόκειται για έναν τομέα της Παιδείας μας που είναι παραμελημένος τα τελευταία χρόνια.
• Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο σπουδών και έρευνας. «Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με πλήρη απορρύθμιση των πάντων μετά και την πρόταση από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε σχέση με τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και στα αγγλόφωνα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων».
• Προτάσεις για πλήρη αναμόρφωση των εσπερινών γυμνασίων και εσπερινών τεχνικών σχολών που είναι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που εγκατέλειψαν προηγουμένως πρόωρα το σχολείο.
• Θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι χώροι διδασκαλίας ούτως ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον σε συνθήκες ησυχίας ,κανονικού φωτισμού ,θέρμανσης και κλιματισμού με μοντέρνα εποπτικά μέσα
• Θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι χώροι αναψυχής κατά τις ελεύθερες ώρες των μαθητών ,να έχει ο κάθε μαθητής το δικό του φοριαμό για φύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων και πολλά άλλα
2. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος:
Είναι σταθμός στην ιστορία της Κύπρου το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και θα πρέπει να εορτάζεται η επέτειος των ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία
Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 εγκρίθηκε από την Βουλή της Κύπρου τροπολογία και αφορούσε τη μνημόνευση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στις σχολικές αίθουσες
Όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ εκτός από τον ΔΗΣΥ που τήρησε αποχή και το ΑΚΕΛ που καταψήφισε
Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία κρίσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς η τουρκική πλευρά ισχυριζόταν πως ήταν απαράδεκτη η επαναφορά της ενωτικής πολιτικής από τους Ελληνοκύπριους.
Στις 8 Απριλίου 2017 η Βουλή υπερψήφισε διάταξη η οποία ακύρωσε εμμέσως την προηγούμενη τροπολογία, με ψηφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Έτσι ακυρώνεται η προηγούμενη απόφαση του σώματος σχετικά με τον εορτασμό της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία και η αρμοδιότητα αυτή περνά στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Παιδείας.
3. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία:
Επανερχόμενοι στα οριζόμενα από το Εκκλησιαστικό Δίκαιο σχετικά με το θέμα της εμπλοκής των ιερωμένων στα πολιτικά δρώμενα παραθέτουμε στην συνέχεια κάποιους σχετικούς κανόνες τους οποίους και σχολιάζουμε εν συντομία:
ΣΤ ιερός κανόνας των αγίων αποστόλων ορίζει ότι αν επίσκοπος ιερέας διάκονος αναλάβει κοσμικές φροντίδες τότε πρέπει να καθαιρεθεί.
Επίσης ο ιερός κανόνας των αγίων αποστόλων ορίζει ότι επίσκοπος ιερέας διάκονος απαγορεύεται να εμπλέκεται σε πολιτικές κοσμικές φροντίδες σε κυβερνήσεις καθότι «ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν» καθώς είπε ίδιος Χριστός. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιερωμένος θα πρέπει να καθαιρείται.
Πολλές ήταν οι περιπτώσεις στον παρελθόν όπου δεν τηρήθηκε υπόψη ο κανόνας, διότι αναμίχθηκαν τα εθνικοπατριωτικά αισθήματα με τα θρησκευτικά «πιστεύω». Για παράδειγμα αναφέρεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος οποίος δέχτηκε να εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1959 αν και ήταν από το 1950 αρχιεπίσκοπος (και έμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1977). Στο πρόσωπο του Μακάριου ενώθηκε Πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου σε ένα πρόσωπο.
Συμπερασματικά λοιπόν, σημειώνουμε ότι με βάση τους παραπάνω ιερούς κανόνες απαγορεύονται ρητά, για την ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, τα θεοκρατικά καθεστώτα αφού δεν επιτρέπεται ιερωμένος να ασκεί κοσμική εξουσία. Μάλιστα, επειδή κοσμική εξουσία στα σημερινά σύγχρονα κράτη συνίσταται από την:
(α) Εκτελεστική εξουσία,
(β) Νομοθετική εξουσία,
(γ) Δικαστική εξουσία,
Η δική μου άποψη σε μια χώρα υπό κατοχή, όπως είναι η χώρα μας, η εκκλησία θα πρέπει να έχει ρόλο και άποψη στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και στα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού
4. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης:
Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι τεράστιο, περίπλοκο και είναι ασφαλώς αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας, αλλά και ιστορικής μελέτης, μέσα στα νέα πλαίσια που την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν. Αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, με ιδιαιτερότητες που εκδηλώνετε διαχρονικά και σε παγκόσμια κλίμακα
Η Κύπρος, τα τελευταία χρόνια, έχει ελκύσει το ενδιαφέρον των παράνομων έμπορων και των ανεπίσημων μεταναστών. Λόγω της καίριας γεωγραφικής της θέσης στο ανατολικό άκρο της διευρυμένης Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεπίσημης μετανάστευσης ιδιαίτερα δια της θαλάσσιας οδού. Το πρόβλημά της ανεπίσημης μετανάστευσης στην Κύπρο άρχισε να διογκώνεται μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και πήρε ανησυχητικές διαστάσεις με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Aυτά τα αρνητικά φαινόμενα, όταν μάλιστα είναι αυξανόμενα, δίνουν τον τόνο και εγκυμονούν τον κίνδυνο της γκετοποίησης και της δημιουργίας προϋποθέσεων ρήξεων που θα μπορούν να εξελιχθούν σε βίαιες τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ παράνομων μεταναστών και Κυπρίων.
Μέτρα αντιμετώπισης μπορούν να είναι η θωράκιση των συνόρων και των θαλασσών μας για μείωση των παράνομων μεταναστών ,τον έλεγχο αυτόν που αιτούνται άσυλο και αυτών που μας επισκέπτονται σαν φοιτητές και μείωση των απολαβών και της βοήθειας που λαμβάνουν από το κράτος , την τιμωρία των διακινητών ,ούτως ώστε να μην είναι ελκυστικός προορισμός η Κύπρος.
5. Δημογραφικόν:
Η μετανάστευση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, εφόσον από τη μια πλευρά προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συνεπάγονται κοινωνικά προβλήματα.
Η έκβαση της πρόκλησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της μετανάστευσης αλλά συγχρόνως θα αμβλυνθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν προωθώντας την κοινοτική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών και τονώνοντας την κοινωνική συνοχή.
Από την άλλη όμως πλευρά φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό Δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας που σχεδόν έχουν συμπληρώσει το 4% του πληθυσμού μας.
6. Απασχόληση αλλοδαπών:
Το μεταναστευτικό φαινόμενο συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα. Οι κοινωνικές αντιφάσεις και κρίσεις δημογραφικού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα στις λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες δημιουργεί μια αδυναμία στην δημιουργία θέσεων εργασίας και παράγει χρόνια ανεργία κι εξαθλίωση.
Αυτή η «αδυναμία» της αγοράς εργασίας και κράτους να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την απορρόφηση εργατικού δυναμικού στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι δομικού χαρακτήρα και σχετίζεται με το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Έχει δε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις πλουσιότερες χώρες σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι: η μείωση της ανεργίας και υποαπασχόλησης, η εξαγωγή νεαρών ατόμων με των οποίων την ανατροφή και εκπαίδευση επιβαρύνθηκε η χώρα προέλευσης, την εργατική τους όμως δύναμη θα εκμεταλλευτεί η χώρα υποδοχής.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προκύπτει πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους κλάδους ή περιοχές.
Η ερήμωση επαρχιακών περιοχών, μείωση των δυνατοτήτων αύξησης της παραγωγής και μείωση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας με συνέπεια τη στασιμότητα, η διάθεση των εμβασμάτων των αλλοδαπών για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, και η στασιμότητα στα έργα υποδομής.
7. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών:
Είναι δικαίωμα του καθενός να λειτουργεί και να πράττει ,όπως θα ήθελε και με ποιον θα ήθελε να συμβιώσει , σε συνθήκες Νομιμότητας .Σε τέτοιες περιπτώσεις τι τους χρειάζεται το σύμφωνο συμβίωσης?Δεν θα ενέκρινα οποιαδήποτε άλλη συμβίωση με νομική οντότητα που θα αντικαθιστούσε τον Πολιτικό ή τον εκκλησιαστικό γάμο και την πιθανή ενδεχόμενη υιοθέτηση παιδιών.
8. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο:
Με την είσοδο νέων ΜΜΕ στην Κύπρο γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα θέματα και τις ειδήσεις και αυτό το βρίσκω θετικό , αν θα θέλατε να σχολιάσω ,αν τα πλείστα ΜΜΕ και οι Δημοσιογράφοι κάνουν σωστά την δουλειά τους και αμερόληπτα, δεν έχω άποψη γιατί δεν έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα και ούτε θέλω να ασχοληθώ και ίσως να αδικήσω κάποιους με την πιθανή αρνητική μου θέση και τοποθέτηση.
9. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας:
Στηρίζω στην εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την Αξία, την Ηθική, της διαφάνεια, την αλήθεια, τον έλεγχο, έτσι που να διασφαλίζεται ότι ,ποτέ ξανά , δεν θα δούμε αυτό που γίνεται σήμερα στον τόπο μας να συγκρούονται τα θεσμικά όργανα.