الخميس, تشرين2 14, 2024

Διάσκεψης MED7: Πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία

Διάσκεψης MED7: Πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων τους καθώς και τις συγκρουσιακές ενέργειες της Τουρκίας, εκφράζουν στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό), οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.
 
Επιπλέον, χαιρετίζουν την πρόσκληση της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Τουρκία για διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.
 
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
 
Επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση σε αυτές τις συγκρουσιακές ενέργειες.
 
Συμφωνούν επίσης ότι σε συνέχεια της τελευταίας άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), να επιταχύνουν τις εργασίες τους για επιπλέον λίστες με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, με σκοπό την ταχεία έγκρισής τους.
 
Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
 
Σε ξεχωριστή παράγραφο, για την Κύπρο αναφέρεται ότι αναγνωρίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική για τη χώρα, στηρίζουν πλήρως τη δεδηλωμένη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από όπου είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως έχει τεθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Καλούν όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να συμβάλουν σε μια τέτοια διευθέτηση περιλαμβανομένων και των εξωτερικών της πτυχών.  

Στην παράγραφο 15 επισημαίνεται παράλληλα ότι η συνεργασία στη Μεσόγειο και σε περιοχές του Ατλαντικού είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης και για μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με σκοπό επίσης τον τερματισμό κάθε απομόνωσης των κρατών μελών και των νησιών από ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.  
 
Η μελλοντική υπεράκτια στρατηγική της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να προβλέπει συνεργασία για την προώθηση όλων των πηγών ανανεώσιμης και καθαρής ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης μιας εμπεριστατωμένης αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Ελλάδα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Listen Live