الجمعة, تشرين2 8, 2024

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις του Τατάρ τη Γενεύη

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις του Τατάρ τη Γενεύη

Κόμματα, συντεχνίες και οργανώσεις άσκησαν κριτική στις κινήσεις του Τ/κ ηγέτη μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης στην Γενεύη.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το ΡΤΚ επέκρινε το γεγονός ότι δεν ανευρέθηκε «κοινό έδαφος» και κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ, πριν να είναι αργά, να αναθεωρήσει τις προτάσεις του προς το κοινό συμφέρον και τα κοινά δικαιώματα γενικά του τουρκοκυπριακού «λαού» στη δική τους χώρα και να παραιτηθεί από αυτές τις προσεγγίσεις, που θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε νέες περιπέτειες και θα τους καταδικάσει σε σκοτάδι.
 
Θεωρεί ότι η πρόταση Τατάρ, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, στις 28 Απριλίου ήταν εκτός της αρμοδιότητας του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι επηρέασε αρνητικά στην ανεύρεση «κοινού εδάφους».
 
Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, πρόεδρος του κόμματος του Λαού είπε ότι το πρώτο από τα έξι σημεία της πρότασης που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη Γενεύη  εμποδίζει τη συζήτηση των υπόλοιπων σημείων και με τους όρους που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά εμπόδισε τη συζήτηση για μοντέλο συνεργασίας.
 
Εξήγησε ότι στο πρώτο σημείο η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε από το ΓΓ των ΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποδειχτεί την ίση κυριαρχία των δύο πλευρών, ζήτησε δηλ. η διεθνής κοινότητα να λάβει μια απόφαση για εξίσωση των δύο κρατών, και όχι την αναγνώριση των δύο πλευρών μεταξύ τους στο πλαίσιο των συνομιλιών.
 
Αυτός, πρόσθεσε, δεν ήταν ακριβώς ο σωστός τρόπος να καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τις θέσεις της, λέγοντας ότι εάν ακόμα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έλεγε «ναι», ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Ο «βουλευτής» του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Χουσεΐν Ανγκολεμλί, κατηγορώντας τον Τατάρ ότι αγνόησε εντελώς τη «βουλή» στην άτυπη διάσκεψη είπε: «Του έδωσαν 6 σημεία στο χέρι και αυτός πήγε και τα κατάθεσε στη Γενεύη. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν αυτό».
 
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
 
Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για όσους επιθυμούσαν λύση και στις δύο πλευρές και θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία.
 
Η τ/κ πλευρά, που επιθυμούσε λύση σε όλες τις διαδικασίες και συνομιλίες, τώρα θα καταχωρηθεί ως η πλευρά, που δεν ήθελε λύση, πρόσθεσε και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης μια μεγάλη ήττα.
 
Επέκρινε και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί μετά την εκλογή του, εξέφρασε τη γνώμη ότι θα συζητούσε και πρόταση για λύση δύο κρατών σε κύκλους που δεν επιθυμούσαν την ομοσπονδιακή λύση.
 
Τ/κ δάσκαλοι
 
Η συντεχνία των τ/κ δασκάλων KTÖS με γραπτή δήλωση του γγ, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι αξίζουν ευχαριστίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και την φασιστική κυβέρνηση ΑΚΡ επειδή υπενθύμισαν για άλλη μια φορά ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο.
 
Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα από την τετραμερή, όπως την χαρακτήρισε, άτυπη διάσκεψη της Γενεύης ήταν το αναμενόμενο και σημείωσε ότι «ο φασισμός Έρντογαν-ΑΚΡ, που μέσω της έννοιας μηδέν προβλήματα με τους γείτονες δημιούργησε μιαν Τουρκία που καβγαδίζει με όλους τους γείτονές της, επέλεξε ως πεδίο καβγά και την Κύπρο».
 
Αρθρογραφία
 
Χθες η Αβρούπα έγραψε ότι η Τουρκία εμπόδισε το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του «αεροδρομίου» Τύμπου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι ο Ερσιν Τατάρ ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι απέρριψαν αυτές τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αναστασιάδης στην τουρκική πλευρά. Αν γίνονταν αποδεχτές οι προτάσεις, το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζιάν θα γίνονταν ένας πνεύμονας κυρίως για τον τουρισμό και την οικονομία», σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Η Τουρκία, πρόσθεσε,μ απέρριψε τις προτάσεις για να μην χάσει τα έσοδα που παίρνει και από τα δύο λιμάνια. Επιπλέον, δεν θέλει να έχει η τ/κ κοινότητα άλλο παράθυρο προς τον κόσμο εκτός από την Τουρκία.
 
Σήμερα, ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμί Όζουσλου γράφει ότι στη Γενεύη «παίχθηκε ένα θέατρο» με σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. «Έπαιξαν: Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στον δεύτερο ρόλο ο Ερσίν Τατάρ», αναφέρει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι οι υπόλοιποι ήταν απλώς θεατές, διότι ο Τσαβούοσγλου έδωσε τις «ατάκες» στον Τατάρ, ο οποίος τις διάβασε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
 
Σύμφωνα με τον Όζουσλου, οι προτάσεις έξι σημείων που υπέβαλε ο Τατάρ γράφτηκαν από την Τουρκία, χωρίς καμία συμβολή των Τουρκοκυπρίων και όλοι κοροϊδεύουν εκείνον που υπέβαλε της πολιτική της διχοτόμησης του 1950 αποκαλώντας την «νέα πολιτική».

Listen Live