الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Κυβερνοασφάλεια και επιστροφή στα θρανία: Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Κυβερνοασφάλεια και επιστροφή στα θρανία: Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, είναι καλό να επισημάνουμε σε γονείς και παιδιά ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία υπάρχει ναι μεν για να διευκολύνει τη ζωή μας αλλά συνοδεύεται και από πολλούς κινδύνους!

Η σημαντικότητα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι προφανής στους ενήλικες, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο ξεκάθαρη για τα παιδιά. Είναι απαραίτητο γονείς και παιδιά να είναι ενήμεροι για τους κίνδυνους και το πως μπορούν να προστατευτούν.

Πέρα από τα πλεονεκτήματα που έχει το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, που είναι κρυμμένοι σε αυτό, όπως οι παρακάτω :

1. Εθισμός ο οποίος προκύπτει με την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, όπως οι διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες.
2. Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων: η εξαπάτηση ενός χρήστη κάνοντας τον να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε μια «ψεύτικη ιστοσελίδα» στο Διαδίκτυο.
3.Παραπληροφόρηση με την παρουσίαση διάφορων ψευδών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνηση.
4. Συνομιλίες με αγνώστους: δεν πρέπει να δίνουμε καμία προσωπική πληροφορία σε έναν άγνωστο. Πολλοί δίνουν ψεύτικα στοιχεία όπως φύλο, όνομα, ηλικία και έχουν σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες από τον χρήστη ή να τον εκμεταλλευτούν.
5. Εκφοβισμός όπως ανεπιθύμητα μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά προϊόντα, μηνύματα για ψεύτικα παιχνίδια, για ψεύτικες υπηρεσίες, για πορνογραφικό υλικό.
6. Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο η οποία είναι επακόλουθο της πολύωρης ενασχόλησης με το διαδίκτυο και οδηγεί πολλές φορές στην αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο και στη μείωση της επικοινωνίας με γονείς, με φίλους κ.λπ.
7. Αποπλάνηση: κυρίως άγνωστοι εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.
8. Ακατάλληλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό περιεχόμενο, προώθηση λάθος συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.λπ.
9. Ιοί και κακόβουλα λογισμικά τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή, συνήθως χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης, και ενεργοποιούνται είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια.

 

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας προτείνει:

Σε γονείς:

1.Εξοικείωση με τα τεχνολογικά εργαλεία/ψηφιακό κόσμο που χρησιμοποιεί το παιδί.
2.Ενημέρωση των παιδιών για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing («ηλεκτρονικό ψάρεμα»).
3.Συχνός έλεγχος για ενημερώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών.
4.Δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.
5.Προτροπή των παιδιών για αποφυγή υπερβολικής κοινοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
6.Εγκατάσταση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας.
7.Δημιουργία κοινόχρηστων λογαριασμών με το παιδί σας.
8.Εγκατάσταση λογισμικού γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών.
9.Περιορίστε τον χρόνο που περνούν online.

Σε παιδιά:

1.Κρατήστε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης. Δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.
2.Ποτέ μην δεχτείτε να συναντήσετε αγνώστους που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο.
3.Όταν συνομιλείτε σε κάποιο chatroom να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σας ή τον αριθμό του τηλεφώνου σας.
4.Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες ή βίντεο online χωρίς να έχετε την άδεια των γονέων σας.
5.Να μην ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα που λάβατε από αγνώστους.
6.Να μην γίνεται χρήση μη αξιόπιστων συσκευών (USBs sticks).
7.Να γίνεται έλεγχος πριν το κλικ σε άγνωστους συνδέσμους.
8.Να αποφεύγετε την υπερβολική κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
9.Προσοχή στα ανοιχτά σημεία πρόσβασης Wi-Fi, γιατί δεν υπάρχει κρυπτογράφηση και οποιοσδήποτε μπορεί να καταγράψει δεδομένα που μεταδίδετε στο διαδίκτυο.

Listen Live