الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Διαστημικές περιπέτειες για το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου

Διαστημικές περιπέτειες για το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου

Από τους εκπαιδευτικούς
Αντρέα Βασιλείου και Χρίστο Βούρα

 

Το ΣΤ´ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου ξεκίνησε το ταξίδι του για το διάστημα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, με τίτλο: "Robotics yesterday, today, tomorrow. Its interaction with the environment and climate". Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός (Euro Space Center) στην Transinne του Βελγίου υποδέχτηκε την κυπριακή αποστολή στις 15 Ιανουαρίου 2024. Η αποστολή μας προσγειώθηκε στο σταθμό μετά από μια μικρή στάση για ανεφοδιασμό στη Mons, στις 14 Ιανουαρίου. Το λευκό του χιονιού μαζί με το επιβλητικό του κτιρίου έδιναν σε όλους την αίσθηση ενός διαστημικού σταθμού στη Σελήνη.

Το πλήρωμα της κυπριακής ομάδας, που το αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Χρίστος Βούρας και Αντρέας Βασιλείου και οι μαθητές Γεγόρ, Σβετλάνα, Κατερίνα, Αντρέας, Ντανιήλ και Ιωάννης, γνωρίστηκε την πρώτη μέρα με τα πληρώματα των άλλων χωρών και ξεκίνησε να ανακαλύπτει το διάστημα.

Ο εντυπωσιακός χώρος, που έδινε συνεχώς την αίσθηση του διαστημικού σταθμού και το καλά δομημένο πρόγραμμα, βοήθησε τους μαθητές μας να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις αποστολές που τους ανατέθηκαν.

Στις πέντε μέρες παραμονής μας στον διαστημικό κέντρο μάθαμε, γνωρίσαμε, εξερευνήσαμε, είδαμε και ανακαλύψαμε πολλά. Περπατήσαμε στο διάστημα, ακούσαμε τη φωνή μας στον Άρη, εξοπλίσαμε δορυφόρο, φτιάξαμε και εκτοξεύσαμε πύραυλο, μάθαμε για τη μικρή και τη μεγάλη άρκτο, τον πολικό αστέρα και τους πλανήτες, περπατήσαμε στη Σελήνη και στον Άρη. Κατευθύναμε διαστημοσυσκευές στον Άρη. Μάθαμε για την καθημερινότητα ενός αστροναύτη, περάσαμε όμως και από τις δύσκολες δοκιμασίες που απαιτούνται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αστροναύτες στις ανάγκες του διαστήματος.

Σε αυτό το ταξίδι δεν ήμασταν μόνοι. Είχαμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες τις αποστολές των άλλων χωρών. Η Τουρκία και η Β. Μακεδονία αποτελούσαν τους συνεργάτες μας στις διαστημικές μας αποστολές, ενώ το Βέλγιο και η Ισπανία ολοκλήρωναν την ομάδα στις αποστολές εκείνες που απαιτούνταν περισσότερα άτομα.

Καθημερινά, μετά την ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών, υπήρχε χρόνος για ομαδικά παιχνίδια μνήμης, συνεργασίας, δεξιοτήτων και επίλυσης προβλήματος. Σε κάθε ομάδα υπήρχαν μαθητές από όλες τις χώρες. Έτσι, εκτός από τους συνεργάτες μας στις διαστημικές αποστολές, είχαμε συνεργάτες από Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κροατία.

Οι διαφορετικές γλώσσες δεν μπορούσαν να αποτελέσουν περιοριστικό παράγοντα στην επικοινωνία των παιδιών. Παιδιά από εννέα διαφορετικές χώρες κατάφεραν να συνεργαστούν και να παίξουν. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (ασυνήθιστες για μας) δεν θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο και να στερήσουν από την ομάδα μας την απόλαυση του χιονιού. Στον λιγοστό ελεύθερο μας χρόνο, δεν χάσαμε την ευκαιρία να βγούμε και να παίξουμε παιχνίδια στη χιονισμένη Transinne.

Οι μέρες στον σταθμό πέρασαν πολύ γρήγορα για όλους. Η κυπριακή αποστολή σε μια σύντομη τελετή, στις 19 Ιανουαρίου 2024 στο Euro Space Centre πήρε τα διπλώματά της και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με ενδιάμεσο πάλι σταθμό τη Mons.

Εκεί οι διοργανωτές, το βελγικό σχολείο, με τοπικούς συντονιστές τον Claude Decleve και την Chrystelle Rainoldi, δεξιώθηκαν όλες τις αποστολές, βράβευσαν την καλύτερη ομάδα και χάρισαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα σε όλες τις αποστολές.

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 η ώρα της επιστροφής έφτασε. Το Βέλγιο αποτελεί πλέον μια όμορφη ανάμνηση για όλους. Φεύγοντας παίρνουμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις, αφήνουμε όμως πίσω τους καινούριους μας φίλους.
------------------------------------------------------------------------
Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Listen Live