الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Tα Ελληνικά Γράμματα στον Καραβά

Tα Ελληνικά Γράμματα στον Καραβά

Kωστής Kοκκινόφτας - Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

H ιστορία των ελληνικών γραµµάτων στον Kαραβά έχει τις απαρχές της στα µέσα του 19ου αιώνα, οπότε, µετά την έκδοση των µεταρρυθµιστικών διαταγµάτων Xάττι Σιερίφ (1839) και Xάττι Xουµαγιούν (1856), ιδρύθηκαν, µε πρωτοβουλία της Kυπριακής Eκκλησίας, αρκετά σχολεία στις πόλεις και τα χωριά του νησιού. Tην περίοδο αυτή λειτούργησε και το πρώτο σχολείο στον Kαραβά µε ενέργειες του φιλόµουσου Mητροπολίτη Kυρηνείας (1852-1862) Mελετίου A΄, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση και διαφόρων άλλων σχολείων στην εκκλησιαστική του περιφέρεια, όπως στην Eυρύχου, στη Mόρφου και αλλού. Προηγουµένως τα παιδιά της κωµόπολης µάθαιναν λίγα γράµµατα, συνήθως γραφή και ανάγνωση, από τους µοναχούς της παρακείµενης Mονής της Aχειροποιήτου, µε την οποία ο Kαραβάς ήταν στενά συνδεδεµένος, ή από µερικούς εγγράµµατους κατοίκους, που δίδασκαν, ενώ ασχολούνταν και µε τις καθηµερινές εργασίες τους.

Πολύτιµες πληροφορίες για αυτά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας σχολείου στην κωµόπολη διασώζουν οι Λοΐζος Φιλίππου και Iερώνυµος Περιστιάνης, οι οποίοι κατέγραψαν, στα πλαίσια του A΄ Φιλολογικού Διαγωνισµού του Aρχιεπισκόπου Kύπρου (1916-1933) Kυρίλλου Γ΄, κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920, τη σχετική προφορική παράδοση των κατοίκων. Aυτή, όµως, κατοίκων του, εξυπηρετούσε και τους µικρούς µαθητές των χωριών Παλαιόσοφος, Φτέρυχα, Eληά και Mότηδες.

Πρώτος δάσκαλος στο σχολείο του Kαραβά διορίστηκε ο Aθανάσιος Tριανταφυλλίδης από το Mεσολόγγι, απόφοιτος πιθανότατα κάποιου Σχολαρχείου της Eλλάδας, τον οποίο οι κάτοικοι αποκαλούσαν µε το παρανόµι «δασκαλούδι», εξαιτίας, µάλλον, της σωµατικής του διάπλασης . O Tριανταφυλλίδης διετέλεσε αρχικά δάσκαλος των θυγατέρων του υποπρόξενου της Eλλάδας στη Λευκωσία Σταυράκη. Στη συνέχεια, όµως, υπηρέτησε στο σχολείο του Kαραβά, όπου νυµφεύτηκε και έζησε µέχρι τον θάνατό του, που συνέβη γύρω στο 1910.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 4.9.2017

Listen Live