Από το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου
Της Μαρίας Ελευθερίου, Εκπαιδευτικός
Ξεκινώντας μια μεταμορφωτική αναζήτηση, η εκπαιδευτικός Μαρία Ελευθερίου από το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λεμεσού (ΚΒ), έκανε πρόσφατα ένα αξιοσημείωτο ταξίδι στο Βερολίνο. Σκοπός ήταν να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο Erasmus+με τίτλο «Transforming Education: Integrating AI, AR, VR, and 3D Printing for Effective Learning». Αυτό το συναρπαστικό πενθήμερο πρόγραμμα υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στις μεθοδολογίες διδασκαλίας, αγκαλιάζοντας την πιο προηγμένη τεχνολογία.
Από την αρχή, η πορεία του σεμιναρίου είχε έναν τόνο εξερεύνησης και ανακάλυψης. Οι στόχοι του ήταν φιλόδοξοι αλλά πρακτικοί, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών να περιηγηθούν στο ψηφιακό τοπίο με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα. Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, διαλέξεων και πρακτικών δραστηριοτήτων, η συμμετέχουσα εξοπλίστηκε με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και της 3D εκτύπωσης στην τάξη.
Υπό την καθοδήγηση ειδικών συντονιστών, η εκπαιδευτικός «βυθίστηκε» στη σφαίρα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, εξερευνώντας τις ποικίλες εφαρμογές τους στην εκπαίδευση. Από τα έξυπνα συστήματα διδασκαλίας έως τις προσαρμοστικές πλατφόρμες μάθησης, έμαθε να προσαρμόζει τη διδασκαλία στις μεμονωμένες ανάγκες των μαθητών/τριών, προωθώντας μια πιο εξατομικευμένη και συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία.
Επιπλέον, διευκρινίστηκε η διάκριση μεταξύ τεχνολογιών AR και VR, επιτρέποντας στην εκπαιδευτικό να κατανοήσει τα μοναδικά δυνατά σημεία και τις εφαρμογές τους. Μέσα από καθηλωτικές εμπειρίες και πρακτικές επιδείξεις, ανακάλυψε πώς τα εργαλεία AR μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και εικονικού περιεχομένου, ενώ η τεχνολογία VR πρόσφερε απαράμιλλες ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανακάλυψη σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα.
Το ταξίδι κορυφώθηκε με μια εξερεύνηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), κατά την οποία η εκπαιδευτικός απέκτησε πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας πρωτοτύπων και δημιουργίας τρισδιάστατων αντικειμένων. Από την κατανόηση της μηχανικής των τρισδιάστατων εκτυπωτών μέχρι την πλοήγηση σε ιστότοπους μοντελοποίησης, ανακάλυψε νέους δρόμους για δημιουργικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση.
Καθώς η εκπαιδευτικός αναλογίζεται την εμπειρία της στο Βερολίνο, είναι γεμάτη ενθουσιασμό και προσμονή για το μέλλον της εκπαίδευσης. Οπλισμένη με νέες γνώσεις και έμπνευση, είναι πρόθυμη να εφαρμόσει καινοτόμες στρατηγικές διδασκαλίας που αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, του AR, του VR και της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να εμπλακεί και να ενδυναμώσει τους/τις μαθητές/τρίες της.
Επιπλέον το Βερολίνο πρόσφερε περισσότερα από μια μεταμορφωτική εκπαιδευτική εμπειρία. Μεταξύ των εκπαιδευτικών συναντήσεων, η εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει την πολυπολιτισμική πόλη, απολαμβάνοντας την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τα ορόσημά της. Από την εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους της, κάθε εκδρομή στα αξιοθέατα παρείχε μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα και μια πηγή έμπνευσης για το ταξίδι της.
Εν κατακλείδι, το ταξίδι της εκπαιδευτικού στο Βερολίνο ήταν μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Αγκαλιάζοντας το AI, το AR, το VR και την 3D εκτύπωση, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες διδασκαλίας και μάθησης, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές.