الأحد, كانون2 26, 2025

Η Ελληνική Τράπεζα συνεχίζει να υπηρετεί υπεύθυνα τη βιωσιμότητα

Η Ελληνική Τράπεζα συνεχίζει να υπηρετεί υπεύθυνα τη βιωσιμότητα

 Ένα πλούσιο πλέγμα δράσης στον τομέα της ESG στρατηγικής καταγράφει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Ιδρύματος για το 2023.
Τη σταθερή δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας στα ζητήματα της ESG εταιρικής πολιτικής, που αποτελούν άλλωστε στρατηγικό πυλώνα της συνολικής δράσης του Ομίλου, επιβεβαιώνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Ιδρύματος για το 2023.

Αντιλαμβανόμενη ότι οι νέες γεωπολιτικές, ενεργειακές και κλιματικές πραγματικότητες που διαμορφώνονται παγκοσμίως απαιτούν συντονισμένη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη εταιρική δράση, η Ελληνική Τράπεζα έχει καθορίσει συγκεκριμένες προτεραιότητες που αφορούν την προώθηση της βιωσιμότητας.

Η νέα αναθεωρημένη Στρατηγική ESG, που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και εντάχθηκε στο Στρατηγικό Πλάνο της Τράπεζας, διαμορφώθηκε στη βάση τεσσάρων πυλώνων, σύμφωνα με τους οποίους καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι
για όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Ομίλου:
1) Ο πρώτος πυλώνας, με τίτλο «Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα», αποτυπώνει την ισχυρή βούληση της Τράπεζας να μετατραπεί σε έναν πλήρως ενεργειακά αποδοτικό οργανισμό. Σε αυτό το επίπεδο, καταγράφηκε μείωση τη κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% ετησίως, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 51.544 kWh ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά σε
δύο κτήρια. Ταυτόχρονα, διαχρονικός στόχος της Ελληνικής παραμένει να μετατραπεί σε Τράπεζα μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2050.
2) Δεύτερη στρατηγική προτεραιότητα της Ελληνικής είναι το «Εργατικό Δυναμικό του Μέλλοντος», με συντονισμένες δράσεις εκπαίδευσης του προσωπικού και ενίσχυσης της εταιρικής ευημερίας και συμπερίληψης.

Επιτυγχάνοντας σημαντικά βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση, το 2023 επενδύθηκαν συνολικά 2.540 ώρες εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα ESG ευαισθητοποίησης και 1.270 ώρες σε προσωπική ενδυνάμωση και ανάπτυξη των εργαζομένων. Επίσης, η Τράπεζα εξέδωσε δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ σταθερή της στόχευση παραμένει η διαρκής υποστήριξη και διασφάλιση ισότιμων όρων για το προσωπικό της.

3) Τρίτος πυλώνας της ESG στρατηγικής της Τράπεζας είναι η ενίσχυση της «Ανθεκτικότητας και απόδοσης». Σε αυτό το επίπεδο, η Τράπεζα έλαβε δείκτη αξιολόγησης ESG, ενώ η στροφή στην ψηφιοποίηση συνεχίζεται, με το 95% των συνολικών συναλλαγών της να διεκπεραιώνεται πλέον ψηφιακά.

Παράλληλα, μακροπρόθεσμος στόχος της Ελληνικής είναι η ενίσχυση των πλαισίων και των διαδικασιών γνωστοποίησης, καθώς και η περαιτέρω βελτιστοποίηση της ESG απόδοσης του Ιδρύματος.

4) Τέλος, σε σχέση με τον τέταρτο πυλώνα για το «Βιώσιμο Οικοσύστημα», η Τράπεζα κατέγραψε για το 2023 νέο πράσινο δανεισμό ύψους €219 εκατ.

Παράλληλα, συνέχισε να αναπτύσσει μια εξαιρετικά πλούσια δράση εταιρικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, με εθελοντικές πρωτοβουλίες του προσωπικού της αλλά και με συνολική συνεισφορά σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ύψους €530.000. Η βράβευση της Ελληνικής με το Βραβείο «Χρυσού Προστάτη του Περιβάλλοντος» για το 2023 στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις αποτέλεσε σημαντική αναγνώριση της περιβαλλοντικής συνεισφοράς του Ομίλου, ενώ κομβική υπήρξε και η ανανέωση της στρατηγικής συνεργασίας με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Σταθερός στόχος της Τράπεζας είναι η ενίσχυση των πελατών και των επενδυτών της στην προσπάθειά τους να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. Κατά τo 2023 η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε στη θέσπιση Πλαισίου Έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων, συμβάλλοντας στην παροχή πράσινης, κοινωνικής και βιώσιμης χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο πλαίσιο διαμορφώθηκε με βάση τις Αρχές Πράσινων Ομολόγων του International Capital Market Association (ICMA), τις Αρχές Κοινωνικών Ομολόγων και τις Κατευθυντήριες Γραμμές Ομολόγων Βιωσιμότητας (Sustainability-Bond Guidelines SBG).

Listen Live