Μείωση στη ζήτηση καυσίμων που σε κάποια πρατήρια σύμφωνα με πρατηριούχους, ίσως να ξεπερνά το 30%, καταγράφεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την ώρα που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή ροή ελληνοκυπριακών οχημάτων στα κατεχόμενα. Όπου η τιμή των καυσίμων κυμαίνεται σταθερά περίπου στο 50% των τιμών στις ελεύθερες περιοχές και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για επαγγελματίες οδηγούς αλλά και ιδιώτες, ώστε να περνούν και να εφοδιάζονται με πολύ φθηνότερα καύσιμα.
Συγκεκριμένα, από τις 2 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, μόνο από το οδόφραγμα Δερύνειας, πέρασαν στα κατεχόμενα 4.555 ε/κ οχήματα, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός οχημάτων μιας μέρας από την πιο πάνω περίοδο, για την οποία για κάποιο λόγο δεν καταγράφηκαν στοιχεία. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζεται ο αριθμός ε/κ οχημάτων που πέρασαν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα Στροβιλιών, το οποίο ελέγχεται από τις βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας και παρουσιάζει επίσης αυξημένη κίνηση.
Σχολιάζοντας την κατάσταση αλλά και τις διαμαρτυρίες των πρατηριούχων της επαρχίας Αμμοχώστου, ο εκπρόσωπος τους, Δημοσθένης Σπαρτιάτης, επισήμανε ότι «ο κόσμος πάει στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσει καύσιμα διότι δεν βαστά λεφτά, κουτσούρεψαν τον μισθό του, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει διότι ήδη υπάρχει ακρίβεια, έρχεται και άλλη, ενώ στα κατεχόμενα τα καύσιμα, είναι πολύ φθηνά».
«Δυστυχώς, ασκήσαμε ως πρατηριούχοι πολλές πιέσεις στην κυβέρνηση να μειώσει αυτή τη δύσκολη περίοδο τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να συγκρατήσει τη ροή ε/κ οχημάτων στα κατεχόμενα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι αν μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές θα αυξηθούν ταυτόχρονα οι πωλήσεις και στο τέλος της ημέρας, τα έσοδα για το κράτος θα είναι περίπου τα ίδια», συμπλήρωσε ο κ. Σπαρτιάτης.
Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Αμμοχώστου είπε ακόμη πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγετο και η φυγή χρημάτων προς την οικονομία των κατεχομένων που αποτελεί μαύρη τρύπα για την κυπριακή οικονομία και αυτό θα είχε ποικίλες θετικές επιπτώσεις.
Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα, επισήμανε ο κ. Σπαρτιάτης. Αλλά κοντά στα καύσιμα, πολλοί Ε/κ που μεταβαίνουν γι’ αυτό το σκοπό, μαθαίνουν σταδιακά να αγοράζουν από τα κατεχόμενα και τα καπνικά τους προϊόντα, ρούχα, παπούτσια και άλλα αγαθά. Όλοι γνωρίζουν πόσα χρήματα Ελληνοκυπρίων καταλήγουν σε αυτήν τη μαύρη τρύπα που ονομάζεται οικονομία των κατεχομένων.
Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σπαρτιάτη με τον τουρισμό να κυμάνθηκε μεν υποφερτά αλλά σαφώς πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019 και με την προοπτική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τα ξενοδοχεία να έχουν κλείσει, η ροή Ε/κ στα κατεχόμενα λόγω φτηνών καυσίμων εξελίσσεται σε μια μεγάλη πληγή για τα πρατήρια της ελεύθερης Αμμοχώστου. Απειλώντας για μια φορά ακόμη και αυτή τη βιωσιμότητα κάποιων εξ αυτών. Και κοντά στα πρατήρια, την ίδια περίπου πίεση δέχονται και άλλες κατηγορίες της οικονομίας. Με αποτέλεσμα η χρεωκοπία και η ανεργία να απειλεί τους Ε/κ, τη στιγμή που από αυτή την κατάσταση ευνοούνται οι Τ/κ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.
«Δεν βαστούμε, δεν μπορούμε»
Πρατηριούχος στο Παραλίμνι, έχασε από πελάτες σε μια μόνο περίπτωση, τους γιους φίλου του, τον ίδιο τον φίλο του, αλλά και τον γαμπρό του φίλου του. Η αρχή έγινε με τον γαμπρό που άρχισε να πηγαίνει για καύσιμα στα κατεχόμενα, παρ’ όλο που μέχρι πρόσφατα επέκρινε όσους πηγαίνουν στα κατεχόμενα. Ακολούθησαν οι γιοι του φίλου του πρατηριούχου αλλά και ο ίδιος ο φίλος του. Την περασμένη βδομάδα, ο φίλος του πρατηριούχου, πήρε το όχημα του για πλύσιμο στο πρατήριο. Αν και λίγο αμήχανα, του είπε κοντολογίς την αλήθεια: «Φίλε μου, φίλοι θα είμαστε πάντα, αλλά δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε σαν οικογένεια τόσα χρήματα για καύσιμα. Απέναντι είναι περίπου στη μισή τιμή και από το Παραλίμνι, είναι 20 – 30 λεπτά δρόμος».
Πηγή: Philenews