الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Εξέχουσας σημασίας μηνύματα για τον τουρισμό στην γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ

Εξέχουσας σημασίας μηνύματα για τον τουρισμό στην γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ενός από τους βασικούς αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας, σε μια εποχή κατά την οποία ο παγκόσμιος τουρισμός αντιμετωπίζει απανωτές προκλήσεις αποτέλεσε την κοινή συνισταμένη στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) που σηματοδότησε και την αποχώρηση του Χάρη Λοΐζίδη έπειτα από είκοσι χρόνια στο τιμόνι του Συνδέσμου.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέδειξε την ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουρισμός πρώτα με την οικονομική κρίση του 2013, την πανδημία COVID-19 του 2020 και 2021, και ακολούθως με την συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο και γενικά αποδεκτό ότι ο τομέας του τουρισμού απέδειξε, όπως αποδεικνύει ιστορικά σχεδόν σε κάθε δύσκολη συγκυρία, ότι έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί και να ανταπεξέλθει στις όποιες προκλήσεις, πάντοτε, και το είδαμε και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού ιδιαίτερα, και με τη στήριξη της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά αναγνωρίζει την καθοριστική σας συνεισφορά στην οικονομία του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξαίροντας και την ανθεκτικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε η ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου εν μέσω των προκλήσεων αυτών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της χώρα έχοντας «πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε τόσο βραχυπρόθεσμα, όπως είναι η άνοδος του πληθωρισμού και των δανειστικών επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και μεσοπρόθεσμα, θεμάτων όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάτι που επηρεάζει αναμφίβολα και τον τουρισμό και γενικότερα την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».

«Παρά τις προκλήσεις», τόνισε, «έχουμε το πλάνο, έχουμε τον σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, έχοντας παραλάβει μια εύρωστη οικονομία» κάνοντας ειδική μνεία στον παρόντα στη συνέλευση τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον τέως Υπουργό Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως για την κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά, «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση συντονισμένων κινήσεων, είναι θέμα ύψιστης σημασίας και σημαντικότητας, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την πιο αποτελεσματική προβολή της χώρας μας ως ενός εκ των ελκυστικότερων τουριστικών προορισμών σε διεθνές επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του, στις 31 Μαΐου, ενέκρινε τη δημιουργία του Φορέα Προβολής Τουρισμού, θεσμοθετώντας έτσι τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για την προβολή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, καθοριστικής σημασίας για την Πολιτεία είναι και ο συνεχής εμπλουτισμός και η αναβάθμιση των υποδομών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις υπό κατασκευή μαρίνες, σε Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Λάρνακα καθώς επίσης και στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη Μαρίνα της Πάφου, λέγοντας πως αυτά «είναι σημαντικά βήματα προόδου που σίγουρα θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, όπως σημαντικές δράσεις θεωρούνται και όλα τα μεγάλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, η Μαρίνα της Λεμεσού, τα γήπεδα γκολφ και άλλες πολλές υποδομές».

«Αναμφίβολα, ο τουριστικός τομέας και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ειδικότερα αποτελούν ένα εκ των πιο βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και διαβεβαίωσε πως "ως Πολιτεία θα είμαστε δίπλα σας, στις προσπάθειές σας για να ξεπεράσετε τις όποιες αντιξοότητες που είτε εμφανίζονται παροδικά ή που σε μόνιμη βάση απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού, και μαζί να προχωρήσουμε στην εξέλιξη, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας".

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στον Χάρη Λοϊζίδη και στην 20χρόνη πετυχημένη πορεία του στο τιμόνι του Συνδέσμου και απευθυνόμενος στον κ. Λοϊζίδη του μετέφερε «ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους για όλα όσα έχεις προσφέρει, και είμαι σίγουρος θα συνεχίσεις να προσφέρεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας».

Το τέλος ενός κύκλου πρωτόγνωρων προκλήσεων

Και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ανέδειξε τη συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και φορείς, για ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος «είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Ο κ. Κουμής είπε πως η φετινή συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ «συμπίπτει με το τέλος μίας περιόδου, κατα την οποία ο τουρισμός τόσο στη χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο βρέθηκε ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων».

«Η τελευταία τριετία, αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία και θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως case study, για την κλειστή διετία του τουρισμού ελέω πανδημίας και το έτος επανόδου, που ήτανε ασφαλώς το 2022», είπε, προσθέτοντας πως ουσιαστικά από εφέτος ο τουρισμός επανέρχεται σε πραγματική τροχιά, καθώς ομολογουμένως το προηγούμενο έτος ήταν ακόμη επηρεασμένο αρνητικά αλλά και θετικά από την προηγούμενη διετία".

Τόνισε ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε το 2022, έχοντας νέες προκλήσεις και νέα προβληματικά δεδομένα, και ειδικότερα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 900.000 αφίξεων που έπρεπε να αναπληρωθούν από άλλες αγορές.

Αν και, όπως είπε, ορισμένες μονάδες ή γεωγραφικές περιοχές παρουσιάζουν ακόμη σημεία στενής σχέσης ή ακόμη και εξάρτησης από τη ρωσική αγορά, ο κ. Κουμής τόνισε πως η προσπάθεια αναπλήρωσης της ρωσικής αγοράς συνεχίζεται με αγορές όπως η Πολωνία, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και αρκετές άλλες μικρότερες να παρουσιάζουν στοιχεία ανόδου.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι ο στόχος είναι η ετήσια αύξηση 5% - 10% του τουριστικού ρεύματος το 2023, λέγοντας ότι η εξαγγελία ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη, σε μια στιγμή που επικρατούσε παγκόσμια ευφορία για την τρέχουσα χρονιά, ένας στόχος που τέθηκε εν μέσω δεδομένων όπως η διαγραφόμενη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ενώ η ρωσική αγορά, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Κύπρου είχε εξαφανιστεί.

Παράλληλα, και ενώ οι αριθμοί το πρώτο πεντάμηνο του έτους κατέγραψαν ετήσια αύξηση 36,2% σε σύγκριση με το έτος 2022 και 3,9% σε σύγκριση με το 2019, ο κ. Κουμής είπε πως έχει εισπράξει την ανησυχία της αγοράς για τη σχετική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στις κρατήσεις το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν ωστόσο επεξηγήσεις.

«Από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη χώρα μας, είναι φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλους ευρωπαϊκους προορισμούς», τόνισε.

Λέγοντας πως στόχος δεν είναι σίγουρα μόνο η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων, αλλά η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της χώρας, για τα οποία απαιτούνται οριζόντιες δράσεις και συνεργασίες, ο κ. Κουμής αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού και στη διείσδυση σε νέες αγορές.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς του Καζακστάν το επόμενο έτος με την αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, ενώ όπως είπε «ίσως τις επόμενες βδομάδες εάν ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες διαδικασίες θα ανοίξει ακόμη μία αγορά από την Κεντρική Ασία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και στο κεφάλαιο υποδομές, λέγοντας ότι το Υφυπουργείο ξεκίνησε να καταγράφει τις ελλείψεις ή και τις προβληματικές βασικές υποδομές ανά γεωγραφική περιοχή, για να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις αναγκαίες εισηγήσεις προς τους άλλους κρατικούς φορείς την κατάλληλη στιγμή, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντικότητα των δημοσίων υποδομών για τον τουρισμό της χώρας μας.

Να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το τουριστικό μας προϊόν

Στην τελευταία του ομιλία με την ιδιότητα ως Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ, ο Χάρης Λοϊζίδης ζήτησε από όλους τους φορείς στον κλάδο της φιλοξενίας "να συνεχίσουμε να φροντίζουμε και να εξελίσσουμε το τουριστικό μας προϊόν".

Κάνοντας μια αναδρομή στα είκοσι χρόνια του στο τιμόνι του Συνδέσμου, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως αισθάνεται ήσυχος πως "πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τον κλάδο της φιλοξενίας και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία».

«Αν κάποιος με ρωτούσε ποιο θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΠΑΣΥΞΕ, αβίαστα θα απαντούσα το γεγονός ότι κατάφερε να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος ιδιωτικός φορέας του κλάδου της φιλοξενίας και να αναγνωρίζεται καθολικά ως ένας αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής για την εκάστοτε κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ζήτησε από όλους να συνεχίσουν να φροντίζουν την εξέλιξη ενός κλάδου, ο οποίος απέδειξε την σημασία του στην ανάπτυξη της οικονομίας, την ανθεκτικότητά του στις κρίσεις κα τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την οποία χαρακτήρισε ως τη «χρυσή συνταγή».

Προτροπή Περδίου για επιπλέον ποσά το Υφυπουργείο για προώθησε σε νέες αγορές

Εξάλλου, στο τελετουργικό σκέλος της συνέντευξης, ο ΠΑΣΥΞΕ προχώρησε στη βράβευση του Σάββα Περδίου ως του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού, αλλά και του Ζαχαρία Ιωαννίδη, του επί σχεδόν 40 χρόνια Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου.

Ο κ. Περδίος αφού ευχαρίστησε τον ΠΑΣΥΞΕ για την τιμή αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη για την τιμή να τον επιλέξει ως τον πρώτο Υφυπουργό Τουρισμού, προέτρεψε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όπως αυξήσει τις πιστώσεις προς το Υφυπουργείο Τουρισμού κατά €6 με €7 εκατομμύρια, για σκοπούς προώθησης σε νέες αγορές, ειδικά σε χώρες της Ασίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και σε χώρες της ΕΕ.

Η ενδυνάμωση του τουρισμού μας δεν μπορεί προέλθει από τη ρωσική αγορά, αφού την έχουμε χάσει, αλλά ούτε και από τη βρετανική αγορά, η οποία έχει φτάσει στην κορύφωσή της, ανέφερε, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που δεικνύουν ότι ενώ οι τουριστικές αφίξεις είναι στο συν 4% σε σχέση με το 2019, η αγορά της ΕΕ είναι στο συν 50%.

«Θεωρώ ότι €6 ή €7 εκατ. για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή η δουλειά που ξεκίνησε δεν είναι πολλά και η Κύπρος θα έχει τεράστιο όφελος τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Εξάλλου, ο Ζαχαρίας Ιωαννίδης ευχαρίστησε όλους για την τιμή, ενώ ανέδειξε την συλλογική εργασία για την «ευφορία» του θεσμού του τουρισμού «γιατί ουδείς από μόνο του επιτελεί το θαύμα».

Listen Live