Το σημερινό βιβλίο είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα αλλά σίγουρα εξίσου αξιόλογο και αρκετά ιδιαίτερο.
Η δημιουργός του βιβλίου Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, κα Δήμητρα Παπαδημητρίου, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να μας παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες του, περισσότερα από χίλια ρητά, γνωμικά αλλά και σοφά - πολύτιμα λόγια.
Κάποια από τα αναφερόμενα μας είναι οικεία, γνωστά και προσιτά, κάποια άλλα απαράμιλλης γοητείας και κάλους, τα οποία κρύβουν μέσα τους τη σοφία αιώνων.
Πραγματικά, θεωρώ ότι κρατώ στα χέρια μου ένα κειμήλιο, ένα σύγγραμμα με πολύτιμη και πολυσχιδή αξία, ένα θεραπευτικό βιβλίο που σου παρέχει τη δυνατότητα να διαβάσεις όποιο κομμάτι του έχεις ανάγκη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να ταξιδέψεις μαζί του. Άλλες πάλι φορές μπορείς να αναζητήσεις τη βαθύτερη κρυμμένη του έννοια των όσων διαβάζεις, να συμφωνήσεις με τα γραφόμενα ή να αναθεωρήσεις τις δικές σου απόψεις. Πρόκειται για συσσωρευμένη γνώση σε ένα βιβλίο, ικανό να μας κρατήσει συντροφιά σε οποιαδήποτε συναισθηματική μας φόρτιση ή σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή μας.
Πραγματεύεται πολλές και οξύμωρες μεταξύ τους έννοιες και εκεί κρύβεται η πραγματική μαγεία του βιβλίου. Θα διαβάσουμε για τον έρωτα και την ελπίδα, για το μίσος και τη θλίψη και θα σταθούμε λίγο περισσότερο στις φράσεις της μοναξιάς, της απογοήτευσης, αλλά και της φιλίας, της αγάπης, της αμαρτίας και του πεπρωμένου.
Η προσεγμένη εργασία της Δήμητρας Παπαδημητρίου, μας παρέχει στο τέλος κάθε φράσης, πληροφορίες για τον άνθρωπο που του ανήκει η εν λόγω φράση, η χρονολογίες που γεννήθηκε και απεβίωσε αλλά και η ιδιότητά του, είναι ικανή να εμπλουτίσει τόσο τις γνώσεις μας, όσο και τον λόγο μας, μιας και πολλές από αυτές θα υιοθετηθούν αβίαστα από τον κάθε αναγνώστη.
Παρακάτω με πολύ μεγάλη δυσκολία επέλεξα να σας παρουσιάσω κάποιες φράσεις που πραγματικά με άγγιξαν βαθιά και επιθυμώ διακαώς να τις μοιραστώ μαζί σας.
Η ομιλία πηγάζει από τη φύση. Η σιωπή από τη σοφία. (Εβραϊκή παροιμία)
Μία μόνο μορφή της αρετής υπάρχει, άπειρες όμως της κακίας. (Πλάτων, 427-347π.Χ. / Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος).
Ο σκοπός της ζωής είναι να πεθάνεις νέος, όσο πιο αργά γίνεται. (Άσλεϊ Μόνταγκιου, 1905-1999 / Αγγλοεβραίος ανθρωπολόγος).
Μη βιάζεσαι να γίνεις φίλος, αλλά όταν γίνεις, προσπάθησε να παραμείνεις. (Ισοκράτης, 436-338π.Χ. / Αρχαίος Έλληνας ρήτορας).
Ο θάνατος δεν είναι όταν σβήσουν τα φώτα. Είναι το σβήσιμο της λάμπας επειδή ήρθε η αυγή. (Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, 1861-1941 / Ινδός λογοτέχνης, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1913).
Ολάνθιστος γκρεμός της γυναίκας το σώμα. (Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957 / Έλληνας συγγραφέας).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άγκυρα.
Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άγκυρα και την ίδια τη δημιουργό, για την ευγενική χορηγία του βιβλίου της και για την ευκαιρία που μου έδωσε να το παρουσιάσω.