Τα κομμάτια στο έργο του παζλ ενώνονται και δημιουργούν μια μεγάλη εικόνα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος αλλά μπορούμε επίσης να γίνουμε μέρος της λύσης
Με μια ξεχωριστή έκθεση, ο νεοσύστατος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Διδασκαλεία Αλεξάνδρειας δίνει βήμα στους έφηβους να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους μέσω του προγράμματος του Heliopolis Youth Culture (HYC). Ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που αφορά εφήβους, με στόχο να εμπλακούν στους κύριους τρεις τομείς δραστηριότητας: εικαστικές τέχνες, φιλοσοφία και παγκόσμια ζητήματα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Διδασκαλεία Αλεξάνδρειας, κάλεσε 48 έφηβους από 13 μέχρι 19 ετών, από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, να δημιουργήσουν το έργο «We are all a piece of the bigger picture – Είμαστε όλοι ένα κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας». Μια συλλογική τοιχογραφία, την οποία συνθέτουν οι ζωγραφιές – παζλ που δημιούργησαν τα 48 παιδιά που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.
Η τοιχογραφία παρουσιάζει την προσωπική και συναισθηματική αντίληψη των νέων παιδιών σχετικά με τα παγκόσμια ζητήματα που κυριαρχούν σήμερα.
Ζητώντας από τους νέους να ανοίξουν την καρδιά τους και να αποτυπώσουν στα έργα τους τα συναισθήματα τους, δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο έργο που θα εκπλήξει. Σε κάποια από τα κομμάτια του έργου αποτυπώνονται συναισθήματα που δεν θα ανέμενε κανείς ότι θα μπορούσαν να ισχύουν σε μια μικρή κοινωνία της Κύπρου αλλά σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, γεγονός που καταδεικνύει πως η τεχνολογία έχει κάνει τον κόσμο να φαίνεται μικρότερος.
Η τοιχογραφία σε μορφή παζλ φέρνει μαζί όλα τα κομμάτια, τα οποία ενώνονται και δημιουργούν μια μεγάλη εικόνα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος αλλά μπορούμε επίσης να γίνουμε μέρος της λύσης. Επιπλέον αποδεικνύει και οπτικά πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για την επίτευξη ενός στόχου.
Το πρόγραμμα Heliopolis Youth Culture πήρε το όνομα του από τον Ήλιο ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος ως σύμβολο ελπίδας, διαφωτισμού και θετικότητας για το μέλλον. Έτσι αποτελεί και μέρος της τοιχογραφίας μέσω της αναπαράστασης της αίσθησής που δίνουν οι ακτίνες του ήλιου μέσω των χρωμάτων. Μια ιδέα που βασίζεται επίσης και σε κάποιες φιλοσοφικές βάσεις που αφορούν το ρόλο του ήλιου σε σχέση με τη Γη, το πνεύμα και τη μυθολογία, δίνοντας τροφή για σκέψη για τις επόμενες δραστηριότητες του προγράμματος.
Διδασκαλεία Αλεξάνδρειας (ΔΑ)
Πρόκειται για έναν νεοσύστατο, Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με έδρα το Παραλίμνι, ο οποίος σχεδιάστηκε με σκοπό να υλοποιήσει διάφορα μη-κερδοσκοπικά, πολιτιστικά προγράμματα.
Κύριος στόχος του Οργανισμού Διδασκαλεία Αλεξάνδρειας δεν είναι να προάγει την διανοητική κουλτούρα, καθώς αυτό αφορά κυρίως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αλλά επιδιώκει να αναπτύξει την συναισθηματική αντίληψη, για την οποία οι Αρχαίοι πίστευαν ότι χωρίς την «καρδιά» δεν μπορούν να υπάρχουν καλοί άνθρωποι, αρχηγοί και ήρωες. Η «καρδιά» είχε για αυτούς τον ρόλο της πυξίδας και της άγκυρας, έτσι ώστε ο καθένας να μην καταλήξει σε δύσβατους δρόμους.
Πότε/Πού: Πλατεία Παραλιμνίου, τα εγκαίνια θα γίνουν τη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.