Μετά την τεράστια επιτυχία που είχαν οι "ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΩΔΕΣ" του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου στη Δερύνεια, συνέχεια πήρε η πόλη της Λάρνακας, όπου δεκάδες Λαρνακείς και Αμμοχωστιανοί παρευρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 24.5.2022, στο Θέατρο ΣΚΑΛΑΣ και παρακολούθησαν την συναυλία. Η συναυλία θα παρουσιαστεί και στη Λεμεσό, στις 27 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, στις 7:30μ.μ.
Αφετηρία για το έργο αυτό υπήρξε η μετάθεση του Γιώργου Χατζημάρκου ως καθηγητή Μουσικής στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου το 2008. Όπως αφηγείται ο ίδιος, καθώς περπατούσε στην περιοχή μια μέρα, συγκλονίστηκε όταν αντίκρυσε, «τόσο κοντά μα τόσο μακριά», τις βουβές πολυκατοικίες και τα κτήρια της Αμμοχώστου, της πόλης όπου έζησε για λίγο τα παιδικά του χρόνια, «τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του Βαρωσιού, με γυμνά παράθυρα, τρύπιες αναμνήσεις καρφωμένες στο μυαλό».
Από τον πάνω όροφο του σχολείου αντίκρυζε σχεδόν καθημερινά το θέαμα της εγκαταλελειμμένης πόλης, η οποία επιδρούσε πάνω του, όπως λέει, «σαν να στεκόμουν μπροστά από μια τεράστια μαγνητική πλάκα που με τραβούσε προς το μέρος της». Σύντομα άρχισε να γράφει στίχους τραγουδιών, εμπνευσμένος και φορτισμένος από την Αμμόχωστο. «Χωρίς λόγια, μόνο με τα μάτια, μιλούσα με την όμορφη πόλη μας. Σαν να της έλεγα και να μου έλεγε καθημερινές εμπειρίες και παράπονα. Κουβεντιάζαμε, γίναμε δύο αχώριστοι φίλοι».
Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψή του στην κατεχόμενη πόλη το καλοκαίρι του 2013. «Ίσως πήρα τη μεγάλη αυτή απόφαση γνωρίζοντας ότι, όσο περνούν τα χρόνια, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι και συνάμα σμίγουμε με τη γη που μας γέννησε, ακολουθώντας ο καθένας της μοίρας το αναπόφευκτο πεπρωμένο με μόνη διαφορά τη χρονική στιγμή», λέει. Έτσι, καθώς περνούσε ο χρόνος, το έργο άρχισε να παίρνει τη μορφή μιας κοσμικής καντάτας, οι στίχοι μελοποιήθηκαν, τα τραγούδια ενορχηστρώθηκαν για χορωδία και ορχήστρα με την προσθήκη σολίστ και αφηγητή.
Η μουσική των τραγουδιών είναι απλή, παραπέμπει στην ελληνική μουσική του 1970, όταν η Αμμόχωστος ευημερούσε ως το διαμάντι της Μεσογείου. Το έργο ηχογραφήθηκε το 2017 σε ψηφιακό δίσκο. «Στόχος μου», λέει ο δημιουργός, «είναι να προσθέσω ένα λιθαράκι στον βωμό του αγώνα για την επανένωση και ελευθερία της Κύπρου. Ευχή μου είναι να εκτελεστεί στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας μετά την απελευθέρωση της πόλης μας».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου - Λουκία Σκορδή (τραγούδι), Γιώργος Χατζημάρκου (μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Νικολαΐδης (μπουζούκι), Βασίλης Ευσταθίου (πλήκτρα), Ξένιος Παπασοφρωνίου (κόντρα-μπάσο), Ξενάκης Ξενοφώντος (ντραμς).
Η εκδήλωση στη Λεμεσό είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ.Γεώργιου Σαββίδη.